John Kerry'den Rusya'ya sitem

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye rejimi ve Rusya'yı eleştirdi: Tribünlere oynamayı bırakın, insani yardımların ulaştırılmasını sağlayın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,Suriye'de ateşkesin etkin şekilde uygulanamaması ve insani yardımların yerlerine ulaştırılamaması ile alakalı olarak Suriye rejimini sorumlu tuttu. Kerry, rejime ateşkes konusunda "yeterli baskıyı yapmadığı" gerekçesiyle Rusya'yı eleştirdi.

Kerry, CNN kanalında katıldığı bir programda, Suriye'deki ateşkes ve Rusya'nın bu konudaki tavrına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi.

Rusya'nın ateşkesle ilgili özellikle insani yardımların yerlerine ulaştırılmasını engelleyen Esad rejimine baskı yapmadığını belirten Kerry,  Moskova'ya seslenerek, "Tribünlere oynamayı bırakın insani yardımların yerine ulaştırılmasını sağlayın. Eğer Rusya ateşkes konusunda ciddiyse Esad'in uçaklarının uçmasına engel olarak ateşkese saygı gösterdiğini kanıtlasın." dedi.

İnsani yardımların ulaşmasının Esad rejiminin bir kez daha engellediğini vurgulayan Kerry, Rusya'nın tarafından arka çıkılan Esad rejiminin ülkede "ileri bir adım atılmasını önleyen en büyük unsur" olduğunu söyledi.

Mevcut ateşkes anlaşmasının güven unsuru üzerinde değil tarafların söz verdiği somut adımlar üzerine üzerine kurulu olduğunu hatırlatan Kerry, bu bağlamda insani yardımların yerlerine ulaştırılamamasının çok önemli bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Kerry, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Esed rejimi askerlerini "yanlışlıkla" vurmasıyla ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı:

"Şunu açıkça söyleyeyim: Rusya ateşkes anlaşmasını imzaladı. Esad bu anlaşmaya uyacağını söyledi. Dolayısıyla Esed'in durması ve ortak uygulama merkezinin uygulamaya geçmesi lazım ki ABD ile Rusya dün meydana gelen ve bizim kabul edip üzüntümüzü ifade ettiğimiz türden kötü şeylerden sakınabilmek için koordinasyon kurabilsinler."

Washington yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye'nin Deyir El Zor kentinin güneyindeki bir hava saldırısı sonucu 83 Suriye rejimi askerinin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını açıklamıştı. Pentagon, hedeflerin terör örgütü IŞİD mevzileri olduğu sanılarak vurulduğunu bildirmişti. Rusya da BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırmıştı.