Iraklı kadınlar Türk dizileri yüzünden mi boşanıyor?

The Economist dergisi, Irak'taki boşanma oranlarını inceleyen bir makale yayımladı. Oryantalist dilin dikkat çektiği makaleye göre, Türk dizileri boşanmalardaki artışa yol açmış olabilir...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta son 10 yılda artan boşanma oranlarının bir nedeninin Türk televizyon dizileri olduğu öne sürüldü. Buna göre, söz konusu dizilerde ekrana yansıyan kadın-erkek ilişkileri Iraklı kadınları eşlerine boşanma davası açmaya iten faktörlerden biri.

İddia, İngiliz dergisi The Economist son sayısında Irak'taki boşanma davalarını ele alan makalede yer aldı. Oryantalist ifadelerin dikkat çektiği 'Bağdat'ta ayrılmak' başlıklı makalede, 2004-2014 arasında Irak'ta her beş evlilikten birinin boşanmayla son bulduğu bilgisi verildi. Son istatistiklere göreyse, sadece bu yıl haziran ve temmuz aylarında 4 binden fazla çift boşandı.

'SADECE CİNSELLİK İÇİN EVLENENLER ARTTI'

Economist dergisi "Bu, Batılı standartlara göre düşük ama pek çok Iraklı için bir kriz" ifadesini kullanırken, boşanma oranlarındaki artışın faturasının 'İslamcılık, yoksulluk ve Türk dizilerine' çıkarıldığını yazdı. Dergi, "Bazıları son 10 yılda İslam'ın daha katı bir yorumunun yayılmasını sorumlu tutuyor. Evlilik dışı cinsellik her zamankinden daha sert bir tabu haline geldi. Dolayısıyla insanlar sadece cinsellik için evleniyor. Müslüman hukukuna göre, bu tür evlilikler kolaylıkla sonlandırılıyor" ifadelerini kullandı.

The Economist, IŞİD'in güçlenmesiyle Irak'ta mezhepsel farkların derinleştiğini ve bu kutuplaşmanın Şii-Sünni evliliklerine yansımış olabileceğine dikkat çekti, bir diğer nedenin de yoksulluk olabileceğini yazdı. Dergi ardından sözü Türk dizilerine getirerek şu ifadeleri kullandı:

'DİZİLER BAZI FİKİRLERİ AŞILIYOR'

"Bazı sosyologlara göre bir diğer sebep de, çok popüler olan ve genellikle eşlerine romantik davranan erkeklerin gösterildiği Türk pembe dizileri. Bu diziler aynı zamanda, eşlerini terk eden kadınları kötü ruhlu hayat kadınları olarak değil de olumlu bir biçimde betimliyor. Tüm bunlar kadınların kafalarına bazı fikirleri sokuyor olabilir. Ülkedeki boşanma davalarının üçte ikisi kadınlar tarafından açılıyor."

'SADDAM HÜSEYİN DAHA ÖZGÜRLÜKÇÜYDÜ'

The Economist, makalenin son paragrafında Saddam Hüseyin döneminde ülkede boşanmanın daha yaygın olduğunu hatırlatarak, "Saddam Hüseyin'in kitleleri katleden rejiminde, Irak'ta aile hukuku daha laikti ve kadınlara evin içinde daha fazla özgürlük alanı tanınıyordu. Görünüşe göre, birçokları bunu yeniden istiyor" yorumunu yaptı.

MAKALENİN İNGİLİZCE TAM METNİ