Assange'dan Obama'ya: Manning’i bırak beni al

2012'den bu yana Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği binasında yaşayan WikiLeaks kurucusu, teslim olmaya hazır olduğunu söyledi. Assange'ın tek şartı ABD'nin askeri belgelerini sızdırdığı için hapiste olan Manning'in bırakılması.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Wikileaks sızıntıları ile ABD’nin milyonlarca gizli belgesini dünya kamuoyuna açıklayan Julian Assange, ABD Başkanı Barack Obama’ya yaptığı çağrıyla, Wikileaks sızıntıları nedeniyle tutuklu bulunan eski ordu mensubu Chelsea Manning’i affetmeleri halinde ABD’ye teslim olacağını açıkladı.

Ancak ABD’nin casus olarak nitelendirdiği iki kişisen birini serbest bırakıp diğerini tutuklaması yasaları açısından mümkün değil. Assange, ABD Başkanı’nın bu olayda inisiyatif kullanmasını istiyor.

Öte yandan ABD bu teklifi kabul etse bile Assange’ın şu anda sakladığı Ekvator’un Londra elçiliğinden çıkıp hava limanına gitmesi imkansız çünkü İsveç’te bir kadın, Assange’ın kendisine tecavüze kalkıştığı suçlamasıyla dava açmış durumda ve İsveç Assange’ı İngiltere’den resmen istiyor. Assange elçiliğin dışına adımını attığı anda tutuklanarak İsveç’e gönderilmek zorunda. Öte yandan, Wikileaks olayının patlak verdiği dönemde ortaya çıkan bu tecavüz iddiasının ardından Rusya, tecavüz iddiasında bulunan kadının daha önce ABD istihbarat örgütü CIA adına görev yapmış bir taşeron ajan olduğunu açıklamış ve söz konusu tecavüz iddialarının Assange’ı itibarsızlaştırmak için ABD tarafından tezgahlandığını iddia etmişti.

SAĞLIĞI ÇÖKÜYOR

Öte yandan WikiLeaks sitesinin geçen yıl gizlice Assange'ın psikolojik ve fiziksel sağlık durumunun belirlenmesi için yaptırdığı sağlık testinin 27 sayfalık sonuçlarından bir kısmı yayınlandı. İsmi gizli tutulan bir psikososyoloji ve travma uzmanının yaptığı testin sonuçlarını yayınlayan sitedeki rapora göre, Assange'ın yaşadığı 30 metrekarelik oda her ne kadar yaşamaya elverişli olsa da çoğunlukla güneş ışığından yoksun bir şekiklde yaşadığı için fiziksel ve psikolojik yapısı çöküş aşamasında. Assange ayrıca sürekli devriye gezsen Metropolitan Polisi nedeniyle temkinli olduğu için uykusuzluk da çekiyor.

Rapora göre Assange, hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle pek çok hastalığa yakalanma riski ile de karşı karşıya. Bunlar arasında öne çıkan hastalıklar ise kardiyovasküler rahatsızlıklar, strese bağlı yüksek tansiyon ve obezite. Assange doktor ve pek çok tıbbi müdahaleye de uzak olduğu için risklerin oranı da büyüyor. Assange'ın psikolojik olarak intihara meyilli bir kişiliğe dönüşmeye başladığı da yapılan yorumlar arasında.

MANNİNG KİMDİR?

ABD ordusunda görevli bir er olan Chelsea Manning, Julian Assange’ın ele geçirdiği milyonlarca sayfa gizli belgeyi, görevli olduğu kurumun sunucularından alıp Assange’a vermekle suçlanarak tutuklanmıştı. Manning 2010’dan bu yana tutuklu bulunuyor ve toplamda 35 yıl hapis cezası almış durumda. (HABER MERKEZİ)