İtalyanlardan Charlie Hebdo'ya 'lazanya' davası

'Makarna karikatürü' nedeniyle İtalyanların, Fransız dergisi Charlie Hebdo'ya tepkisi dinmiyor. Amatrice kasabası dergiye dava açacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiği depremden sonra yayınladığı 'makarna karikatürü' nedeniyle tepki çeken Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya dava açılıyor. Depremde yerle bir olan Amatrice kasabası, 'ağır hakaret' suçlamasıyla yargıya başvuruyor.

KARİKATÜRDE NE VARDI?

Charlie Hebdo'nun yayınladığı 'İtalyan stili deprem' başlıklı karikatürde, deprem mağdurları makarnaya benzetilmişti. Kanayan yaraları bandajla sarılı bir adam 'domates soslu penne', yüzü şişmiş bir kadın 'penne graten' ve çökmüş bina katlarının arasından görülen cansız bedenler 'lazanya' olarak resmedilmişti.

Provokatif çizerleriyle tanınan Charlie Hebdo, İtalyanların öfkeli mesajlarının ardından da ikinci bir karikatür yayımlamıştı. Bu çizimde de, bedeninin yarısı enkaz altında kalmış bir erkek, "İtalyanlar, sizin evlerinizi Charlie Hebdo değil, mafya inşa etti!" diyordu.

EN ÜNLÜ 'SOS'LARDAN BİRİNİN EVSAHİBİ

Bu çizimler, depremde ağır hasar alan Amatrice kasabasını harekete geçirdi. İtalyan mutfağının en meşhur soslarından 'Amatriciana'nın çıkış yeri olan kasaba, Charlie Hebdo hakkında 'ağır hakaret' suçlamasıyla soruşturma açmasını talep etti. Amatrice Belediyesinin avukatlarından Mario Cicchetti, karikatürleri 'korkunç, anlamsız ve mağdurlara yönelik absürd bir hakaret' olarak gördüklerini söyledi. Cicchetti, karikatürlerin Fransa'da yayımlanmasına rağmen İtalya'da da yoğun biçimde paylaşılmasına rağmen bu ülkede de dava açılabileceğini söyledi.

Savcılığın talebi kabul edip etmeyeceği henüz bilinmezken, Charlie Hebdo da Reuters ajansına açıklama yapmaktan kaçındı.