Batı medyasında 'Kürt Angelina Jolie' tartışması

Menbiç'te IŞİD'le savaşırken hayatını kaybeden Asya Ramazan Antar'ın Batı'da 'Kürt Angelina Jolie' diye tanıtılması BBC'de bir makaleye konu oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, IŞİD'le savaşırken Türkiye sınırında hayatını kaybeden 19 yaşındaki YPJ savaşçısı Asya Ramazan Anter'le ilgili bir makale yayımladı. Makalede, Batı medyasının haberlerinde yer alan 'Kürt Angelina Jolie' vurgusunun cinsiyetçi alt metni sorgulandı.

Jiyar Gol imzalı makalede, YPG yetkilisi Choman Kanaani'nin "YPJ'nin bütün felsefesi cinsiyetçilikle savaşmak ve kadınların cinsel nesne olarak kullanılmasını engellemek üzerine kuruludur" tepkisine de yer verildi.

'CİNSİYETÇİLİK VE NESNELEŞTİRME'

'Kürt Angelina Jolie medya abartısıyla değersizleştirildi' başlıklı makalenin tam metni şöyle:

"Batı medyasına göre o, halkı için bir poster-kızıydı; askeri kahramanlıkları kadar çarpıcı güzelliği nedeniyle de hayranlık uyandırıyordu. Fakat yoldaşları açısından, Asya Ramazan Antar'ın basında ve sosyal medyada tasvir ediliş biçimi hem şaşkınlık hem hayal kırıklığı yarattı.

Suriye'nin Kürt kenti Kamışlı'da doğan 19 yaşındaki Antar, geçen ay ülkenin kuzeyinde IŞİD militanları tarafından öldürüldü. Bazı Batılı medya kuruluşları haberlerinde dış görünüşüne odaklanarak, Antar'ın "Kürdistan'ın Angelina Jolie'si" olarak bilindiğini yazdı. Bazı yoldaşları bu karşılaştırmaları cinsiyetçilik ve nesneleştirme olarak kınadı.

'YPJ'NİN FELSEFİ DAYANAĞI, SADELİK'

Asya Ramazan Antar'ın üyesi olduğu Kürt Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), felsefelerinin sadelik ve mütevazılığa dayandığını söylüyor. Hiçbir kadın veya erkek dış görünüşüne, vücudunun şekline veya kilosuna göre yargılanmıyor. Onlara göre bireyler, ortak iyilik için fedakârlıkta bulunuyor.

asya-ramazan-antar-2

Suriye Kürdistanı'ndan kadın savaşçılar, geçen sene muhafazakâr dini grupların direnişine rağmen kadınlara karşı şiddeti, zorunlu evlilikleri ve çok eşliliği yasa dışı kılan ilerici kanunların kabul edilmesini sağladı. Bu yasaları uygulamak için de sadece kadınlardan oluşan bir polis ekibi kuruldu.

Suriye Kürdistanı (Kürtler için Rojava) medyası açısından, Asya Ramazan Antar savaştığı ve öldüğü yer itibarıyla, IŞİD'le mücadele ederken hayatını kaybeden savaşçılardan biriydi. YPG'ye 2015'te katılmış, Viyan Antar adını almıştı.

Askeri eğitimini tamamladıktan sonra IŞİD'le savaşmak için cepheye gitmişti. Asya Ramazan Antar, 30 Ağustos'ta Türkiye sınırı yakınındaki Menbiç'te öldürülmesinden önce beş cephede savaştı. Bir takım lideri ve makineli tüfek nişancısıydı.

Asya Ramazan Antar gibi yüzlerce Kürt savaşçı öldürüldü. Birçoğu 20'li yaşlarına daha gelmemiş ya da bu yaşlarının çok başındaydı. Fakat hiçbiri Viyan gibi bir şöhret yağmuruna tutulmadı.

'MEDYA VİYAN'IN İDEALLERİNDEN SÖZ ETMEDİ'

Choman Kanaani, Asya Ramazan Antar'ın Batı medyasında gördüğü muameleden rahatsız olan Kürt savaşçılardan biri. Kanaani, IŞİD tarafından işgal edilen ve büyük ölçüde yok edilen Kürt kenti Kobani'nin Kürt güçlerince cihatçılardan temizlenmesi sonrası yeniden inşadan sorumlu. Kanaani birçok kadın ve erkek savaşçısını kaybetti.

Kanaani, "YPJ'nin bütün felsefesi cinsiyetçilikle savaşmak ve kadınların cinsel nesne olarak kullanılmasını engellemek üzerine kuruludur" diyor ve ekliyor: "Kadınlara toplumda hak ettikleri yeri vermek ve kendi kaderlerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Viyan bu idealler uğruna öldü. Medyada kimse uğruna canını verdiği bu idealler hakkında veya Viyan'ın son dört yılda Rojava'da kadınlar için ne başardığı konusunda konuşmadı."

Agrin Senna, Menbiç'i özgürleştirme savaşında bir bacağını kaybetmiş bir YPJ savaşçısı. Ayrıca çok arkadaşını da kaybetti. O da insanları, hayatını kaybeden ve IŞİD'in kendine özgü şeriat türünün altında yaşamayı reddeden kadın yoldaşlarının fotoğraflarına bakmaya çağırıyor: "Bakın resimlerine. Hepsi melek, hepsi güzel. Sadece bir Hollywood yıldızına, Angelina Jolie veya Julia Roberts'a benziyor diye bir tanesini seçemezsiniz. Onlarla hiçbir ilgileri yok. Dünyanın en kadın karşıtı gruplarından birinin arasında yaşamak yerine ölmeyi tercih ediyorlar."

MAKALENİN İNGİLİZCE TAM METNİ