Kolombiya'da barışa doğru: FARC çocuk askerleri teslim etti

Kolombiya'da 52 yıllık iç savaşa son verecek barış anlaşmasının imzalanması sonrası, FARC çocuk askerlerini teslim ediyor. İlk olarak sekiz çocuk asker UNICEF'e teslim edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da FARC ile hükümetin 52 yıllık iç savaşı bitirecek anlaşmayı imzalamasının ardından ilk somut adımlar atılmaya başlandı. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), barış anlaşması sonrası çocuk askerlerini teslim etmeye başladı.

AİLELERİNE TESLİM EDİLECEKLER

Ülkede toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren Marksist FARC ile hükümet, dört yıldır devam eden barış müzakerelerinde varılan nihai anlaşmayı ağustos sonunda imzalamıştı. Bu kapsamda sekiz çocuk asker BM'nin çocuk örgütü UNICEF'e  teslim edilirken, çocukların psikolojik ve fiziksel muayene sonrası geçici merkezlere yerleştirileceği açıklandı.

Kolombiya hükümetinin Barış Yüksek Komiseri Sergio Jaramillo, "Çocuklar, ülkenin farklı bölgelerinde bulunan bu kampları aşamalı olarak terk edecek. Her şey bir anda olmayacak; bu bir süreç ve ilk aşaması" ifadelerini kullandı. Kimlikleri ve yaşları gizli tutulan çocuklar bu sürecin sonunda ailelerine teslim edilecek.

Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?

MAYISTA AÇIKLANMIŞTI

FARC, müzakerelerinin devam ettiği geçen şubatta örgüte katılma yaşını 18'e yükselttiğini duyurmuştu. Mayıs ayındaysa, örgüt ve hükümet 18 yaş altı örgüt üyelerinin FARC kamplarını terk etmesinde uzlaşmıştı.

FARC, 15 yaş altı 21 çocuk askeri olduğunu açıklamıştı.  Kolombiya Savunma Bakanlığı'na göreyse bu sayı daha yüksek. Ordu kaynakları, FARC'ın üyelerinin neredeyse yarısının örgüte çocuk yaşta katıldığını savunuyor. Birçok genç üyeyse, yoksullukla mücadele için örgüte kendi iradeleriyle katıldıklarını söylüyor.

Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!

Kolombiya'da 52 yıldır devam eden iç savaşta 220 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, altı milyondan fazlası evinden olmuştu.

FARC'la hükümetin mutabakata vardığı barış anlaşması ekim ayında referanduma sunulacak.