ABD ordusundan IŞİD'e karşı Musul yığınağı

Washington'ın, IŞİD'e karşı Musul'a yüzlerce asker gönderdiği belirtiliyor. Barzani de saldırının yakın olduğunun sinyali verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'in Suriye'de bir dizi noktadan temizlenmesinin ardından, Irak'ın Musul vilayetinde örgüte karşı büyük operasyon hazırlığının hızlandığı iddia edildi. Yüzlerce Amerikan askerinin Irak'a gittiği, uzun zamandır ertelenen Musul operasyonunun Ekim'de başlayacağı belirtildi.

The Independent'ın haberine göre, Musul operasyonu için kentin yaklaşık 65 kilometre güneyindeki Kayyara Üssü'ne hem yüzlerce Amerikan askeri, hem de 500 askeri danışman gönderildi. Gazete, 30 bin Irak askerinin saldırıya hazırlandığını ve Fransız topçu birliklerinden destek alınacağını yazdı.

BARZANİ: ANLAŞMA TAMAM

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Başkanı Mesut Barzani ise France 24 kanalıyla söyleşisinde, "Peşmerge liderleriyle Irak ordusu arasında bir dizi görüşme yapıldı. Nihayet askeri planın ve tarafların rollerinin üzerinde anlaştılar" dedi. Barzani, Musul'un eski valisinin Atel el Nuceyfi'ye bağlı Şii ve Sünni milislerin de operasyona katılmayı vaat ettiğini söyledi.

Wall Street Journal gazetesi de hafta içinde yetkililere dayandırdığı haberinde, uzun zamandır ertelenen Musul operasyonunun ekim ayında başlayacağını yazmıştı.

IŞİD, Musul'un kontrolünü 2014 yazında ele geçirmişti. Musul IŞİD'le savaşta sembolik bir önem taşıyor zira örgütün lideri Ebu Bekir Bağdadi 'halifeliğini' de burada ilan etmişti. Musul, IŞİD'in Irak'ta kontrol ettiği en büyük yerleşim merkezi.

Etiketler IŞİD Musul