Yapay zeka ırkçı çıktı

Yapay zekânın jüri üyesi olduğu bir uluslararası güzellik yarışması, 'ırkçı' tercihleri nedeniyle tepki çekti. Kazananlardan biriyse, Pınar Acar Övet isimli katılımcı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Jüri üyeliğini ilk kez robotların, yani yapay zekânın yaptığı uluslararası güzellik yarışması ırkçı tercihleri nedeniyle tartışma yarattı. Dünya çapından 6 bine yakın kişinin fotoğraflarını gönderdiği yarışmada, 44 kazananın neredeyse tümünün beyaz tenli olması, yapay zekânın algoritmalarının da önyargılara dayandığı gerekçesiyle tartışılıyor. Kazananlar arasında bir Türk de var: Pınar Acar Övet.

Yarışma, Rusya ve Hong Kong merkezli Youth Labaratuvarları'nın teknoloji şirketleri Microsoft ve Nvidia'dan aldığı destekle, Beauty.ai adlı bir girişim çerçevesinde yapıldı. Yıl boyunca 100'den fazla ülkeden yaklaşık 6 bin kişi fotoğraflarını gönderdi; insan yapımı algoritmalardan oluşan yapay zeka, yüzdeki simetri ve kırışıklıklar gibi faktörlere dayanarak en 'çekici' yarışmacıları belirledi.

Ancak Hindistan ve Afrika'dan çok sayıda fotoğraf gönderilmiş olmasına rağmen, 44 kazananın neredeyse hepsi beyaz tenliydi; sadece birkaçı Asyalı'ydı ve biri siyahtı.

'Kazananlardan birisi, Kazananlardan birisi, Pınar Acar Övet.

Sonuçların bu yönde çıkması, algoritmaları insanlar tarafından hazırlanan yapay zekânın önyargıları sürekli kılıp kılmayacağı konusunda tartışmalara yol açtı. Mart ayında da, Microsoft'un tasarladığı yapay zekaya dayalı Twitter hesabı Tay, başka kullanıcılarla etkileşime geçtikten sonra ırkçı bir dil kullanmaya başlamıştı.

Etiketler Yapay Zeka