'Suriye'de 10 yeni savaş tetiklenebilir'

IŞİD'e karşı verilen savaşın sonrasında, 10 yeni savaşın tetiklenebileceği iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı yapılan harekâtların 10 yeni savaşa neden olabileceği öne sürülüyor.

ANKA Haber Ajansı'nın Washington Post'tan aktardığı analize göre, bu savaş senaryolarının içinde Türkiye de var.

IŞİD'in Irak ve Suriye'de topraklarını kaybettiği aktarılan analizde, "ABD’nin liderliğindeki savaşta, 'sonra ne olacak' sorularının dile getirildiği noktaya gelindi. Şimdiye kadar bu soruya yanıt, muhtemelen şöyle: daha çok savaş" denildi. Gazete iddiasına gerekçe olarak, ABD'nin IŞİD'e karşı savaşının, birbiriyle kavgalı yerel ve bölgesel gruplara dayanmasını gösterdi.

ABD DESTEKLİ KÜRT GÜÇLERİYLE TÜRKİYE DESTEKLİ ARAP GÜÇLERİ

Gazeteye göre, ilk senaryo Suriye'de ABD'nin desteğini alan Kürt güçleri ile, Türkiye'nin desteğini alan Arap güçlerinin savaşı. Gazeteye göre bu savaş başlamış durumda.

Yazıda, "Türkiye’nin iki hafta önce Suriyeli isyancılara İslam Devleti’nin (IŞİD) elindeki toprakları almaya yardımcı olmak amacıyla müdahaleye başlarken, İslam Devleti kadar Kürtlerin de hedeflendiği belli oldu" ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE İLE SURİYELİ KÜRTLER

Türkiye ve Suriyeli Kürtler arasında çıkabilecek bir savaşın, ilk senaryoya benzese de daha büyük olacağı öne sürüldü. Türkiye, "Suriye'de yükselmekte olan fiili Kürt devletinden aynı ölçüde kaygı duyduğu" belirtildi. Bu nedenle Türkiye'nin Kürt bölgesine müdahale edebileceği iddia edildi.

TÜRKİYE İLE SURİYE YÖNETİMİ

Diğer bir seçenek ise Türkiye ile Suriye arasında çıkabilecek bir savaş. Türkiye, Rusya ve İran ile ilişkilerini düzeltmek için adımlar attığını hatırlatan gazete, "Türkiye’nin İslam Devleti ile mücadelesi iyi giderse Türk güçleri, yakında Halep kenti etrafındaki ön cephede bulunan Suriye hükümeti güçleriyle karşı karşıya kalabilir" dedi.

DİĞER “OLASI SAVAŞLAR”

Washington Post'un, IŞİD’le savaş bittikten sonra çıkabileceğini belirttiği diğer 7 olasılık ise şu şekilde: “Suriyeli Kürtler-Suriye Yönetimi”, “ABD-Suriye Yönetimi”, “Iraklı Kürtler-Irak Hükümeti”, “Iraklı Kürtler-Şii milisleri”, “Kürtler, Kürtlere karşı”, “Sünni Araplar-Şiiler ve/veya Kürtler” ile “İslam Devleti’nin geri kalan unsurları, herkese karşı”