Macchiarini skandalı büyüyor

Nobel Komitesi içinde söz sahibi olan Karolinska Enstitüsü'nün sahtecilik yapan bilim adamıyla ilgili önlem almadığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç’in dünyaca ünlü bilimsel araştırma kuruluşu, sadece bir üniversitesi bulunan Karolinska Enstitüsü’nde patlak veren ’Macchiarini Skandalı Nobel Komitesi’ne sıçradı.

Fizyoloji veya Tıp dalında Nobel adaylar konusunda söz sahibi olan Karolinska Enstitüsü’nün Nobel Komitesi’ndeki iki temsilcisinin Nobel Komitesi tarafından istifaları istendi.

Karolinska Enstitüsü yönetimi dünyaca tanınan, yapay nefes borusu nakli konusunda tanınmış Prof. Paolo Macchiarini’nin yeterli araştırma yapılmadan misafir araştırmacı olarak enstitüde görevlendirilmesi, ardından, araştırmalarında sahtecilik yaptığı belirlenmesine karşın gerekli önlemleri zamanında almamakla suçlanıyordu.

Karolinska Enstitüsü Nobel Komitesi Sekreteri Thomas Perlmann verdiği demeçte 5 Eylül 2016 Pazartesi günü açıklanan raporun ardından istifa eden Karolinska Enstitüsü Rektörü Harriet Wallberg ve bir önceki rektör Anders Hamsten’in güvenilirliklerini yitirdiklerini belirterek istifalarını isteyeceklerini belirtti.

Thomas Perlmann söz konusu iki üyenin istifa etmeleri beklentisi içinde olduklarını belirterek ihraç yolu kapalı olmasına rağmen, istifa etmeseler de Wallberg ve Hamsten'in artık Nobel çalışmalarına katılma olanağının kalmadığını vurguladı.

Nobel Bilim ve Edebiyat Ödülleri adayları İsveç’te Karolinska Enstitüsü, Kraliyet Bilimler Akademisi ve İsveç Akademisi bünyelerindeki alt komiteler tarafından belirleniyor ve daha sonra üst komitede ödül sahipleri kesinleşiyor. Nobel Barış Ödülü Sahibi ise Norveç Nobel Komitesi tarafından belirleniyor. (DHA)