Almanlar İncirlik'e yerleşiyor!

Almanya üst üste yaşanan krizlere rağmen 'Türkiye ile yeni bir güven inşası' kapsamında İncirlik'teki askeri organizasyonunu güçlendiriyor. Alman Savunma Bakanlığı 58 milyon Euro'luk plana onay verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ermeni soykırımı yasası, mülteci anlaşması ve darbe karşıtı mitinge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı yayınla bağlanmasına izin verilmemesi konularında yaşanan krizlere rağmen Almanya Türkiye'deki askeri varlığını güçlendirmeye niyetli görünüyor. Ermeni yasasının Alman Parlamentosu'nda kabul edilmesinin ardından İncirlik'te bulunan askerlerinin Alman yetkililerince ziyaretine izin verilmemesi krizi de son olarak Merkel'den gelen 'Hükümet Ermeni yasasına mesafeli duracak' açıklaması ile aşılmış görünüyor.

Spiegel-Online'ın Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Gerd Hoofe'a dayandırdığı habere göre, bakanlık İncirlik'teki Alman birliklerine yönelik planlanan yatırımlar için 58 milyon euroluk bütçeyi serbest bıraktı. Şu anda üste bulunan Alman ordusunun İncirlik'teki misyonu başladığından bu yana uçakların ABD'ye ait pistlerde konuşlandırıldığı, askerlerin geçici yerlerde konakladığı ve keşif uçuşlarında müttefiklerden teknik destek almaya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Haberde kararın yaz başında alındığı ancak Alman vekillerin İncirlik ziyaretlerine izin çıkmaması üzerine başlayan gerginlik nedeniyle devreye sokulmadığı ifade ediliyor.

'YENİ GÜVEN İNŞASI'

"Türkiye'de 58 milyon Euro yatırım" başlıklı haberde, yatırımlar kapsamında 26 milyon Euro'ya askerler için konaklama tesisi ve Alman Tornado uçakları için pist yapılacağı, 30 milyon Euro'ya da mobil bir komuta merkezi kurulacağı ifade edildi. Haberde bu yatırımların Türkiye ile 'yeni güven inşası' anlamına geldiği yorumu yapıldı.

HABERİN KAYNAĞI

Etiketler Almanya İncirlik