Hollanda'da camiler kapatılacak mı?

Hollanda'da seçim anketlerinde birinci çıkan sağcı parti PVV, iktidar olursa camilerin kapatılacağını vaat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'da sağcı Özgürlük Partisi (PVV), Mart 2017 seçim vaatlerinden birisi de ülkedeki cami ve İslam okullarını kapatmak. Geert Wilders'in liderliğini yaptığını PVV'nin seçim bildirgesi Hollanda'da tartışma yarattı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Başbakan Mark Rutte, PVV'nin seçim bildirgesinin, "hukukun üstünlüğüne yönelik bir tehdit" olduğunu söyledi. Seçim anketlerine göre PVV birinci görünüyor.

PVV'nin "Hollanda bizimdir, bizim kalacak" başlıklı seçim bildirgesinde, Hollanda'daki bütün cami ve İslam okullarının kapatılacağı, kamusal alanda başörtüsü ve diğer İslami simgelerin yasaklanacağı vurgulandı.

PVV seçimi kazanması halinde sınırları kapatacak, İslam ülkelerinden mülteci almayacak ve Hollanda'nın AB üyeliğinden ayrılacak. Ayrıca asker ve polise fazladan bütçe ayrılacak.

BİLDİRGE ANAYASAYA AYKIRI

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Pazar akşamı katıldığı televizyon programında, Wilders tarafından sosyal medya üzerinden açıklanan seçim bildirgesine tepki gösterdi.

Rutte, bildirgeyi "hukukun üstünlüğüne yönelik bir tehdit programı" olarak nitelendirdi. Rutte, cami ve İslam okullarının kapatılmasının, Hollanda Anayasası ve devletin değerleri ile çatıştığını belirtti.

Wilders'in sadece toplumu kışkırttığını vurgulayan Başbakan Rutte, rakibinin sorumluluk almaktan kaçtığını söyledi. Rutte, PVV'nin 2012 yılındaki ekonomik kriz sırasında, dışarıdan destek verdiği hükümeti yüz üstü bıraktığını öne sürdü.

"SEN DEFOL GİT TÜRKİYE'YE"

Televizyon programından Türkiye'deki darbe girişiminin Hollanda'ya yansımaları da konuşuldu. Darbe girişimini protesto eden Türkiye kökenlilerin, Hollandalı gazetecilere tepki göstererek Hollanda Televizyonu kameralarını engelleme girişimi ekrana yansıtıldı.

Hollanda Başbakanı, gazetecilere küfür edilen ve "defolun" diye bağırılan görüntüler üzerine hissettiği ilk duygunun, "sen defol git Türkiye'ye" olduğunu söyledi.

Rutte, program sunucusunun, "Bu kadar kötü mü, bunu futbol fanatiklerinin davranışlarıyla kıyaslayabilir miyiz?" sözleri üzerine sinirlendi. Sunucunun da dahil olduğu "elit kesimi", gelişmeleri çok fazla hafife almakla eleştirdi.

Hollanda'daki Türkiye kökenlilerin önemli bir bölümünün topluma uyum sağladığını belirten Rutte, ancak hala kendini topluma ait hissetmeyen küçük bir azınlık bulunduğunu söyledi.