Filipinler Devlet Başkanı'ndan Obama’ya: ‘O... çocuğu!’

Duterte, kendisini suçlayan Obama'ya küfretti. ABD Başkanı'nın yanıtı ise gecikmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Güneydoğu Asya Uluslar Birliği zirvesine giderken konuşan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, kendisini 'yargısız infazlarla' itham eden ABD Başkanı Barack Obama'ya Filipinler'in yerli dillerinden olan Tagalog dilinde "Putang ina (o... çocuğu)" dedi.

Filipinler Cumhuriyeti halkı dışında kimseye hesap vermeyeceğini belirten Duterte, "O'nu [Obama'yı] umursamıyorum. Kim o?" diye konuştu.

"Filipinler bir vasal (başka bir ülkeye bağlı) devlet değil. ABD'nin sömürgesi olmaktan uzun zaman önce çıktık"  Duterte, Obama'nın insan hakları konusunda konuşmasını da eleştirdi.

Amerikalıların Moro halkından (Filipinlerdeki Müslüman halk) 600 bin kişiyi katlettiğini belirten Devlet Başkanı "Şu ana kadar ABD'den bir özür duymadık" dedi.

Duterte, 'insanların ABD'den çok etkilendiğini, ancak kendisinin onu herkesin önünde tekmelemekte duraksamayacağını' söyledi.

Bu sözlere Obama’dan yanıt gecikmedi. G-20 Liderler Zirvesi’nin sona ermesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Obama, ABD’nin Duterte ile ‘yapıcı ve verimli diyalog’ için uygun zaman olup olmadığı konusunda şüpheleri olduğunu vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Açıkça görülüyor ki Filipinler halkı bizim en yakın dost ve müttefiklerimizden biri, Filipinler de bizim bir müttefikimiz. Ama her zaman bir görüşme yapmadan önce, o görüşmenin gerçekten verimli geçeceği ve bir sonuç alacağımızdan emin olmak isterim.” (Sputnik)