ABD eğitti, IŞİD komutan yaptı

ABD tarafından eğitilen Tacik savaşçı Halimov, IŞİD'in Irak komutanı oldu. Halimov, Amerikan Dışişleri'ne bağlı Diplomatik Güvenlik ve anti-terörizm birlikleri tarafından özel olarak eğitilmişti...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin başına 3 milyon dolarlık ödül koyduğu IŞİD'in önemli saha komutanlarından Tacikistanlı Gulmurod Halimov, örgütün Irak'taki operasyonlarından sorumlu en üst düzey yetkili olarak atandı. Halimov, Eskiden Tacikistan'da ABD'nin eğitim verdiği özel kuvvetler biriminde albay ve keskin nişancı (sniper) olarak görev yapıyordu. IŞİD'e katıldığını geçen yıl açıklamıştı.

'ÇEÇEN'İN ÖLÜMÜ ÜZERİNE ATANDI

Halimov'un IŞİD'in Irak sorumlusu olarak atandığı ancak bu atamanın örgüt tarafından ABD'nin en büyük hedeflerinden biri haline gelebilir endişesiyle resmi olarak açıklanmadığı belirtiliyor. Ancak Irak'ın Al Sumaria haber ajansı, bilgiyi Ninova vilayetindeki güvenilir bir kaynağa dayanarak teyit ettiğini duyurdu. Buna göre atama,örgütün Irak'ın eski operasyon lideri 'Çeçen' lakaplı Ebu Ömer el-Şişani'nin temmuz ayında koalisyon saldırılarında öldürülmesinin ardından gerçekleşti.

EĞİTİMİNİ ABD'DE ALDI

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Eylül 2015 tarihinde yayınladığı 1324 Nolu Başkanlık Emri ile 'Özel Eğitimli Küresel Terörist' olarak tanımlanan Halimov'u geçtiğimiz şubat ayında da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de yaptırım uygulanan kişiler listesine almıştı. Halimov, Tacikistan tarafından da 'kaçak' olarak aranıyor. Halimov, geçmişte özel savaş taktikleri konusunda eğitim almak amacıyla ABD'ye gitmiş ve Dışişleri'ne bağlı Diplomatik Güvenlik ve anti-terörizm birlikleri tarafından özel olarak eğitilmişti.

YAYINLADIĞI VİDEO İLE TEHDİT ETMİŞTİ

Halimov, Mayıs 2015'te yayımlanan 10 dakikalık bir propaganda videosunda IŞİD için savaştığını söylemiş, ayrıca Rusya, ABD ve Tacikistan'a yönelik şiddet eylemleri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. ABD Dışişleri, Halimov'u Eylül 2015'te küresel teröristler listesine dahil etmişti. BM Güvenlik Konseyi'nin kararları çerçevesinde geçen şubat ayında Halimov hakkında yaptırım kararı alınmıştı. Halimov, Tacikistan'ın da aranan kişiler listesinde bulunuyor ve hakkında güvenilir bilgi temin edene 3 milyon dolar ödül vaadediliyor. Interpol de Halimov hakkında kırmızı bülten yayımlamıştı. (Sputnik Türkiye)

Etiketler IŞİD Halimov