Merkel: Türkiye'ye diz çökmedik

Almanya Başbakanı Angela Merkel, parlamentonun Ermeni soykırımı kararı konusunda geri adım atmadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Angela Merkel, hükümetinin Türkiye''yle ilişkileri düzeltmek için Federal Meclis'in Ermeni soykırımı kararına mesafe koyacağı iddialarını yalanladı. Parlamentonun Ermeni kararına saygı duyulması gerektiğini kaydeden Merkel, hükümetin Federal Meclis'in aldığı bir kararla ilgili açıklama yapmayacağını belirtti.

RTL televizyonuna konuşan Merkel, kararın bağlayıcılığı olmadığını Türk hükümetine ilettiklerini ifade ederek, “Bunun Türkiye karşısında bir diz çökme hamlesi olup olmadığına” yönelik soruya ise “Kesinlikle hayır" cevabını verdi. Merkel, “Ben de halihazırda Alman Federal Meclisi'nin bir üyesiyim” dedi.

DIŞİŞLERİ'NİN AÇIKLAMASI TARTIŞMA YARATTI

Diğer yandan, Ermeni soykırımı kararı Almanya'da hükümet ortakları arasında da tartışmalara yol açmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanı Steinmeier dün, "Bu konuda Alman Meclisi de açıklama yaptı. Alman Meclisi'nin siyasi konularda her türlü kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır ancak Alman Meclisi'nin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını söylüyor" demişti.

Deutsche Welle'nin aktardığına göre, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Federal Meclis Başkan Yardımcısı Johannes Singhammer, Steinmeier'i konuyla ilgili 'oynak açıklamalar' yapmakla eleştirdi. Singhammer, Münchner Merkur gazetesine verdiği demeçte, Steinmeier’in Ermeni soykırımı kararının hukuki bağlayıcılığı olmadığı yönündeki açıklamasını 'yüzeysel' olduğunu ifade etti. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer de Steinmeier'in 'Ermeni soykırımı kararına yüzde yüz saygı göstermesi gerektiğini' ifade etti.