Ruslar, 'Özbek lider öldü' haberini geri çekti!

Özbekistan'ı 27 yıldır yöneten Kerimov'un sağlık durumu muammaya dönüştü. Rus haber ajansı Interfax ölüm haberini geri çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özbekistan'ı 27 yıldır demir yumrukla yöneten Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un sağlık durumuna ilişkin haberler bir belirsizliğe dönüştü. Rus haber ajansı Interfax, Kerimov'un öldüğünün Özbek yönetimince doğrulandığına dair haberini geri çekti.

YILDIRIM BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Özbekistan yönetimi Kerimov'un öldüğü yönündeki söylentileri hafta içinde yalanlamış ancak bu sabah sağlığının kritik durumda olduğunu resmen duyurmuştu. Ardından Reuters, üç diplomatik kaynağa dayanarak Özbek liderin hayatını kaybettiği haberini servis etmişti. Ajansa konuşan bir kaynak, "Evet, öldü" demişti. AP ajansı bir Afgan yetkilinin haberi doğruladığını, hatta cumartesi günü cenazeye gideceğini söylediğini duyurmuştu.

Başbakan Binali Yıldırım da Özbek halkına başsağlığı dilemiş, BBC gün boyu ölüm haberini Yıldırım'a dayanarak manşetinde tutmuştu.

'TEKNİK HATA'

Ancak Interfax ilk olarak resmi hükümet açıklamasına dayandırdığı haberini geri çekti. Düzeltme metninde, 'teknik bir hata yapıldığı' belirtildi. Geri çekme haberinin hemen ardından Gürcistan'dan başsağlığı açıklaması gelmesi de kafaları karıştırdı.

Kerimov, felç ve beyin kanaması geçirdiği gerekçesiyle cumartesiden bu yana hastanedeydi.

78 yaşındaki Kerimov, 1989'da komünist bir lider olarak başına geçtiği ve o dönemde bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan'ı, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasıyla bağımsızlığın kazanılmasından bu yana aralıksız yönetiyordu. Önemli bir pamuk ihracatçısı ve doğal kaynak zengini olan Özbekistan'da nasıl bir geçiş süreci yaşanacağı merak konusu.