Kürtlerin ABD endişesi

New York Times, Suriyeli Kürtlerin Türkiye'nin Cerablus operasyonu sonrası 'ABD tarafından terk edilmiş hissettiğini' yazdı. Tim Arango imzalı haberde, "Kürtler ABD'nin kendilerine bir kez daha, bu kez Suriye'de ihanet etmesinden korkuyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ÖSO'nın Türkiye destekli Cerablus operasyonuyla başlayan Suriyeli Kürtlere ilişkin tartışma, Amerikan basınının gündeminden düşmüyor. Son olarak New York Times gazetesi 'Kürtler ABD'nin kendilerine bir kez daha, bu kez Suriye'de ihanet etmesinden korkuyor' başlıklı bir haber yayımladı.

'İHANETİN TEKRARI SAYDILAR'

Gazete, "Kürtler tarihsel olaylara bakarak, kendilerini dünya güçlerinin vekaleten savaşlarda kullandığı, birisinin çıkarına olduğunda kullanılıp sonra bir kenara atılan oyuncaklar gibi görüyor" ifadesini kullandı. Türkiye'nin Kürt kazanımlarına karşı ABD desteğiyle Suriye'ye girmesinin Kürtlerin 'tüylerini ürperttiğini' savunan New York Times, "Kürtler bunu, belki de erken bir değerlendirme yaparak, kendilerine bir devlet vaat edilen 1. Dünya Savaşı sonrasında dünya güçleri tarafından uğratıldıkları yüz yıllık ihanetin bir tekrarı olarak gördü" diye yazdı. New York Times, IŞİD'in Rakka'dan çıkarılması sonrası 'ABD'nin Kürtleri terk edeceği' endişesinden dem vurdu.

'İNSANLAR GERÇEKTEN KORKUYOR'

Gazeteye görüş veren Iraklı Kürt siyasetçi Mahmud Osman, "Türkiye'nin operasyonlarının DAEŞ'ten çok Kürtleri hedef aldığı açık. Şu an insanlar korkuyor. İnsanlar, nihayetinde yaşanacaklardan gerçekten korkuyor" derken, ABD'ye de çağrı yaptı. Osman YPG'yi kast ederek, "Bu kişilerin DAEŞ'e karşı en iyi savaşçılar olduğunu söyleyenler Amerikalıların ta kendisi. Onlar en iyi müttefik. Umarım Amerikalılar karar değiştirmez ve onlara yardım eder, nihayetinde onları bırakmaz. Amerikalılar Kürtlere Suriye'de hak sahibi olmaları için siyaseten yardım etmeli. Kürtler yeni bir Suriye'nin kurulmasını, burada söz sahibi olmayı istiyor" diye konuştu.

'ŞİMDİ DURUM FARKLI'

Kuzey Iraklı Kürt gazeteci Hasos Hard da, 1975'te ABD'nin İran-Irak savaşında uzlaşma sonrası Kürtlere desteği geri çektiğini hatırlatarak, "1975'te de aynı ihanet yaşanmıştı" dedi. İngiltere'de yaşayan PYD üyesi Ahmed Haj Mansur ise bu tezlere katılmayarak, "Kürtler tarih boyunca terk edildi. Fakat şu an zaman ve mekân farklı. Hayatta kalmak için dünya güçlerine ihtiyacımız yok. Topraklarımıza hâkimiz ve savaşçılarımız var" çıkışını yaptı.

NYT: ENDİŞE İÇİN ERKEN

New York Times gazetesiyse, 'ABD'nin Suriye'de Kürtlere ihanet ettiği' sonucuna varmak için erken olduğu görüşünü savundu. 'Birçok yorumcunun ABD'nin en azından şimdilik Kürtlere ihanet etmediğini düşündüğü' bilgisini aktaran gazete, "ABD'nin Suriyeli Kürtleri terk ettiğine dair pek az işaret var. Amerikalı yetkililer Türkiye destekli isyancılarla Kürt milisler arasında sahada bir ateşkes sağlamak için çaba sarf etti ve çatışmalar son günlerde yatıştı" ifadesini kullandı.

Uluslararası Kriz Grubu'nun Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Joost Hiltermann da, "Kürtler işler ne zaman kendi istedikleri gibi gitmese 'ihanet' diye feryat edecektir çünkü bir yüz yılları böyle geçti" yorumunu yaptı.

HABERİN İNGİLİZCE TAM METNİ