Peşpeşe 'soykırım' açıklamaları!

Almanya'da İncirlik krizinin ardından, 'Ermeni soykırımı' hakkında peşpeşe açıklamalar geliyor. Tasarıya 'mesafe' ayarı tartışılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'dan, 'Ermeni soykırımı yasası'yla ilgili arka arkaya açıklamalar geliyor. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier "Alman Parlamentosu'nun doğal olarak istediği her kararı kabul etme hakkı ve özgürlüğü vardır. Fakat Bundestag'ın kendisi, her kararın yasal olarak bağlayıcı olmadığını belirtmiştir" ifadelerini kullanırken, hükümet sözcüsü Steffen Seibert "Alman hükümetinin kararla arasına mesafe koyması söz konusu değil" dedi.

Söz konusu yasanın 2 Haziran'da kabul edilmesinin ardından Ankara'yla Berlin'in ilişkileri gerilmiş, Türkiye Alman parlamenterlerin İncirlik Hava Üssü'ndeki askerlerini ziyaretini engellemişti. Der Spiegel dergisiyse bugün yayımlanan haberinde, Almanya Dışişleri Bakanlığı ile başbakanlığın Federal Meclis'te kabul edilen 'Ermeni soykırımı' kararıyla hükümet arasına mesafe koyacak bir açıklama yapması konusunda anlaştığını yazmıştı. Haberde, Dışişleri Bakanı Steinmeier’in bu rolü üstlenmek istemediği, Başbakan Angela Merkel’in bunu açıklamasının ise söz konusu olmadığı belirtilmişti.

Ancak ilk açıklama, Dışişleri Bakanı Steinmeier’den geldi. NATO Dışişleri Bakanları'nın toplantısının kapanışı vesilesiyle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le ortak basın toplantısında konuşan Steinmeier, "Bu konuda Alman Meclisi de açıklama yaptı. Alman Meclisi'nin siyasi konularda her türlü kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır ancak Alman Meclisi'nin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını söylüyor" dedi.

29 ülke ve kurumdan 'Ermeni soykırımı' kararı29 ülke ve kurumdan 'Ermeni soykırımı' kararı

Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert ise rutin basın toplantısında, "Alman hükümetinin Ermeni tasarısı ile arasına mesafe koyduğundan bahsedilemez" diye konuştu.

Almanya Dışişleri'nin sözcüsüyse, Alman parlamenterlerin yakın zamanda İncirlik üssündeki askerleri ziyaret edebilmesinin beklendiğini ancak Ankara'nın görüşme talebine ne cevap vereceğinin bilinmediğini belirtti.