'İslâm Devleti' örgütünün iki numarası öldü

Saldırı ilk iddialara göre el-Bab’a yapıldı. Bu ufak ama stratejik şehir şu anda Türk ordusu destekli ÖSO gruplarının ve YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri’nin almaya çalıştığı yer.

Google Haberlere Abone ol

“İslâm Devleti” örgütünün hem sözcüsü hem de iç-dış istihbarat-operasyon birimi Emniyet’in şefi Ebu Muhammed el-Adnani öldürüldü. İD, resmî ajansı Amak aracılığıyla el-Adnani’nin öldüğünü resmen duyurdu. (Haberin ilk yayıldığı dakikalarda toparlayabildiklerimi sunuyorum.)

Ebu Muhammed el-Adnani el-Şami, asıl adıyla Taha Suphi Falaha, İdlib doğumlu, yani Suriye’den gelme. Esas olarak Iraklılarca yönetilen İD’de en üst düzeydeki Suriyeli. 2002’den bu yana cihatçı. Amerikan işgali sırasında Irak’a geçmiş. Tâ Ebu Musab el-Zerkavi zamanından beri işin içinde. Bizzat Zerkavi’ye biat etmişliği ve onunla birlikte savaşmışlığı, adına ve kişiliğine cihatçılar âleminde simgesel bir nitelik kazandırdı.

El-Adnani İD’in resmî sözcüsü olmasının yanısıra, istihbarat ve operasyon birimlerinin bağlı olduğu Emniyet teşkilatının da başındaydı. Dolayısıyla, dış operasyonlardan, yani örgütün Avrupa’daki, Türkiye’deki eylemlerinden de en üst düzeyde sorumlu olan kişiydi. Dünyanın çeşitli yerlerindeki cihatçılara “ille bizimle irtibat kurmayı, onay almayı beklemeyin, kendi eylemlerinizi yapın, dünyayı kâfirlere dar edin” diye seslenmiş, bunun üzerine pek çok yerde bireysel eylemler, katliamlar yapılmıştı.

El-Adnani’nin öldürülüşüne ilişkin ayrıntılar henüz ortaya çıkmış değil. Ancak kendisinin “Halep vilayetinde” öldürüldüğü kesin. Bunu bizzat örgüt açıkladı. İddialar, el-Adnani’nin bir hava saldırısında öldürüldüğünde yoğunlaşıyor. Bir versiyon da, silahlı insansız hava aracıyla vurulmuş olması. ABD’li yetkililer de, el-Adnani’nin adını anmamakla birlikte, bir hava operasyonu yaptıklarını ve hedefi vurduklarını açıkladılar. Saldırıda can veren beş korumasıyla birlikte gelirken el-Adnani’yi takip etmiş de olabilirler.

Peki bu saldırı tam olarak nereye yapılmış? Yine ilk andaki iddialara göre, el-Bab’a! Yani şu anda Türk ordusu destekli ÖSO gruplarının kuzeydoğudan gelerek İD’le çarpışa çarpışa ilerleyip alacağı söylenen, YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kuzeybatıdan yine İD’le çarpışarak almaya çalışması beklenen şu stratejik ufak şehir. İD’in, Cerablus yakınındaki savaşçılarını çektiği, yığınak yaptığı yer.

El-Adnani’nin savaşçılara moral vermek, onların maneviyatını yükseltmek için cephede bulunduğunu İD kabul ediyor. Rakka’dan özel olarak bu iş için geldiği söyleniyor. Bu “cephe”den kastın el-Bab olması kuvvetle muhtemel.

El-Adnani’ye neden “iki numara” deniyordu? Çünkü hem resmî görevleri ne olursa olsun, örgütte “halife” el-Bağdadi’den sonra sözü geçen en önemli adam olarak kabul ediliyor hem de halifeye bir şey olursa yerine geçecek adam gözüyle bakılıyordu kendisine. Hattâ bu amaçla, el-Adnani’nin de peygamber soyundan geldiğine ilişkin tevatürler yayılıyordu.

Etiketler Suriye IŞİD Halep