İran'dan ilk Cerablus yorumu

İran, Cerablus operasyonuna dair ilk resmi açıklamayı 48 saat sonra yaptı. Dışişleri Sözcüsü Bahram Kasımi, ülkesinin tutumunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye yönetimin en güçlü bölgesel müttefiki İran'dan Türkiye'nin Cerablus operasyonuna ilk resmi yorum geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Kasımi, 'terörle mücadele'ye destek verse de, 'Türkiye'nin Suriye hükümetiyle işbirliği yapması gerektiğini' söyledi.

IRNA'nın haberine göre, Kasımi, "İran daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, Suriye topraklarındaki terörist gruplarla mücadelenin, uluslararası hukukun temel prensibi olarak o ülkenin hükümetiyle işbirliği hâlinde, toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını gözeterek yapılması gerektiğini ifade etmiştir" dedi.

'Bölgesel güçlerin hain teröre karşı mücadele etmesinin' gerekliliğinin altını çizen Kasımi, "Terörle mücadelenin uluslararası bir yükümlülük olduğunu her fırsatta ifade ettik" diyerek bölge ülkelerinin teröre karşı işbirliği yapması gerektiğini savundu.

Şam yönetimi Fırat Kalkanı Operasyonu'na 'egemenlik haklarının ihlâli' tepkisiyle yetinirken, Rusya sınırdaki gerilimlerden 'endişe duyduklarını' açıklamıştı. ABD ise operasyona tam destek vermişti.