Tartışmalı yasağa mahkeme engeli

Fransız Danıştayı, tesettür mayosuna yönelik yasağı askıya aldı. Kararda, yasakla 'temel özgürlüklerin engellendiği' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi olan Danıştay, ülkede son günlerde tartışma yaratan tesettür mayosu yasağı konusunda emsal oluşturacak bir karar aldı. Mahkeme, Villeneuve-Loubet kentinde burkininin yasaklanması üzerine yapılan şikayete dair değerlendirmesinde, kararı askıya aldı. Mahkeme kararının, tesettür mayosunu yasaklayan diğer 30 belediye için emsal oluşturması bekleniyor.

Kararda, yasağın 'temel özgürlükleri, inanç özgürlüğünü ve bireysel özgürlüğü ihlal ettiği' belirtildi. Mahkeme, Villeneuve-Loubet kentindeki yasağı askıya almasının ardından, tesettür mayosu yasaklarının Anayasa'ya aykırı olup olmadığına dair nihai kararını ileri bir tarihte verecek.

'PARALARINI GERİ ALABİLİRLER'

Villeneuve-Loubet kentindeki burkini yasağına ilişkin şikayet, bir insan hakları örgütü ve İslamofobi'yle savaşan bir dernek tarafından yapılmıştı. Duruşmanın ardından mahkeme salonunun dışında konuşan bir avukat, burkini giydikleri için ceza kesilen kişilerin paralarını geri alabileceğini söyledi.

Burkini yasakları ülkede bölünme yaratmış, bazı bölgelerde Müslüman göçmenlerle yerel halk arasında şiddet olayları yaşanmıştı. Yasaklar hükümette de görüş ayrılıklarına neden olmuştu.