Norveç de tel örgü çekiyor

Norveç hükümeti, ülkenin Rusya sınırına tel örgü çekme kararı aldı. Ülke sığınmacı politikalarını geçtiğimiz yıl değiştirmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç, ülkenin Rusya sınırına tel örgü çekeceğini açıkladı. Geçen yıl Rusya sınırından pek çok yasadışı göçmen Norveç'e giriş yapıp sığınma talebinde bulunmuştu.

Independent'ın haberine göre, Norveç hükümetinin Skorsborg sınır noktasına çekeceği tel örgünün 200 metre uzunluğunda ve 3 metre boyunda olacağı açıklandı. Norveç-Rusya sınırı ise 167 kilometre uzunluğunda.

GÖÇMEN POLİTİKALARINDA DEĞİŞİKLİK

Sığınma talebinde bulunan kişilere açık kapı politikalarıyla bilinen Norveç, geçtiğimiz yıl göçmen politikalarında değişiklik yapmıştı. Göçmenlerin ülkeye girişini engellemek amacıyla Norveç, sınır kontrollerini sıkılaştırmıştı. Ayrıca ülke içindeki göçmenlerin gönüllü olarak ülkeyi terk etmeleri için de ekonomik teşvik programları hazırlamıştı. 2015 yılının son 4 ayında Norveç'e sığınma talebinde bulunan kişi sayısı 23 bin kişiyken, 2016'nın ilk 4 ayında bu sayı 1200 kişinin altına indi.

fence

'TEL ÖRGÜ YANLIŞ SİNYALLER GÖNDERİYOR'

Sınıra tel örgü çekilmesiyle ilgili açıklama yapan tel örgünün yapılacağı sınır bölgesinin başkanı Rune Rafaelsen, "Tel örgü için bir sebep göremiyorum. Avrupa'da tel örgü çeken pek çok ülke var" yorumunu yaptı. Mültecilerin yaşam standartlarının yükselmesi için çabalayan Refugees Welcome isimli gruptan Linn Landro ise "İnsanların zor durumlarda sığınabileceği bir ülke olmak zorundayız. Üstelik tel örgü çekmek Rusya'ya da onlara güvendiğimiz gibi yanlış bir sinyal gönderebilir" diye konuştu.

Konuyla ilgili Reuters'e konuşan Vekil Adalet Bakanı Ove Vanebo ise önlem amaçlı olarak tel örgü çekilmesi gerekliliğini vurguladı. Tel örgülerin kış başlamadan sınıra çekilmiş olacağı bildirildi.

SINIRLARDAKİ TEL ÖRGÜLER

Daha önce Bulgaristan, Türkiye sınırına; Yunanistan, Makedonya sınırına; Türkiye, Suriye sınırına; Makedonya, Yunanistan sınırına ve Macaristan, Sırbistan sınırına göçmenleri engellemek için tel örgü çekmişti.