Sisi'den Yıldırım'a yanıt: Türklerle düşman değiliz

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'den, Başbakan Binali Yıldırım'ın "Mısır'la ilişkileri geliştirmek istiyoruz" açıklamasına yanıt verdi. Sisi, "Mısırlılar ve Türkler arasında düşmanlığı gerektirecek bir durum bulunmuyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'yle Mısır arasında, seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler'in dönemin savunma bakanı Abdülfettah Sisi tarafından devrilmesi sonrası başlayan kriz yatışıyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın "Mısır'la ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İrademizi de beyan ettik" sözlerine Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den yanıt geldi: "Mısırlılar ve Türkler arasında düşmanlığı gerektirecek bir durum bulunmuyor" dedi.

'TÜRKİYE'YE GEREKEN ZAMANI TANIYORUZ'

Mısır'ın resmi gazeteleri olarak bilinen El Ahram, Ahbar ve Cumhuriyet'in genel yayın yönetmenleriyle söyleşi yapan Sisi'ye, Başbakan Binali Yıldırım'ın Mısır'la ilişkileri geliştirmek istediklerine ilişkin sözleri soruldu. Sisi, "Mısırlılar ve Türkler arasında düşmanlığı gerektirecek bir durum bulunmuyor. Biz, Mısır politikalarını gözden geçirmesi için Türkiye yöneticilerine gereken zamanı tanıyoruz" yanıtını verdi.

'TÜRKİYE'YE MISIR MEDENİYETİNİN SEVİYESİNDE YANIT VERDİK'

Söyleşide Sisi'ye 'Türkiye'nin açıklamalarına aynı sertlikte cevap vermediği için' kendisine yöneltilen eleştiriler de hatırlatıldı. Sisi'yse,' Türk yetkililerin açıklamalarına uluslararası ilişkiler usulüne ve Mısır medeniyetine uygun olarak sadece gerektiğinde cevap verdiklerini' belirtti.

YILDIRIM NE DEMİŞTİ?

Yıldırım, cumartesi günü yabancı gazetecilerle buluşmasında, "Mısır'la ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İrademizi de beyan ettik. Bu temelde gerçekleştirmek istiyoruz. Darbeyi kabul edelim. 'Darbe olmadığını kabul edelim, ilişkileri geliştirelim' düşüncesinde değiliz. İşin adını koyduk. Burada bir darbe var. Mısır yönetimi de 'Biz darbeci değiliz.' diyorlarsa bunu dünyaya izah etsinler. Dünyadan önce kendi halklarına izah etsinler. Bütün bunlara rağmen Mısır'la ekonomik, kültürel ilişkilerimizi, Akdeniz'in kıyısını kullanan iki ülke olarak geliştirmek ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda müspet bir bakış açısına sahibiz" ifadelerini kullanmıştı.