ABD Haseke'de Esad'a karşı devreye girdi

ABD, Haseke'de Kürtleri bombalayan Esad'a karşı jetlerini gönderdi. Kentteki Amerikan güçlerinin çok yakınına bombalar düştüğü belirtilirken, Pentagon "Suriye yönetimine, ortaklarımıza müdahalede bulunmamasını tavsiye ederiz" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye ordusunun kuzeydeki Haseke kentinde Kürt mevzilerini bombalamasının ardından Amerikan yönetimi devreye girdi. ABD liderliğindeki koalisyon bölgedeki Amerikan özel kuvvetlerini korumak kente uçak gönderirken, Pentagon sözcüsü Jeff Davis'ten sert bir çıkış geldi: "Suriye yönetimine, koalisyon güçlerine veya ortaklarımıza müdahalede bulunmamasını tavsiye ederiz."

NE OLMUŞTU?

İki gündür, Suriye ordusunun kontrolü hükümet güçleriyle PYD arasında paylaşılmış olan Haseke'yi bombaladığı haberleri geliyordu. PYD'nin silahlı kolu YPG'nin sözcüsü Radur Celil söz konusu bombardımanın beş yıllık savaşta bir ilk olduğuna dikkat çekmiş; son 48 saatte kentte onlarca ölü ve yaralı olduğunu, başta kadın ve çocuklar olmak üzere binlerce sivilin tahliye edildiğini açıklamıştı.

'AMERİKAN GÜÇLERİ O SIRADA KENTTEYDİ'

Pentagon sözcüsü Davis ise bu gelişmeyi 'son derece sıradışı' diye niteleyerek, bölgede PYD'yle birlikte IŞİD'e karşı operasyonlara katılan Amerikan özel kuvvetlerini korumak için kendilerinin de uçak gönderdiğini söyledi. Davis, koalisyon uçakları bölgeye ulaştığında Suriye ordusuna ait iki SU-24 jetinin kent çevresini terk etmekte olduğunu, bombardıman sırasında Amerikan özel operasyon güçlerinin kentte bulunduğunu aktardı. Sözcü, Suriye ordusuna ait uçakların karadan gelen iletişim girişimlerini yanıtsız bıraktığını da söyledi.

'İLK KEZ ESAD'A KARŞI HAVALANDI'

Koalisyon jetlerinin ilk kez Suriye ordusuna karşı havalandığının altını çizen Pentagon sözcüsü, "Bu durum son derece sıradışı. Rejimin YPG'ye karşı böyle bir adım attığını daha önceden hiç görmemiştik" diye konuştu.

'KORUMAK İÇİN NE GEREKİRSE YAPARIZ'

Davis, Suriye yönetimiyle ortak hareket eden Rusya'yla da iletişim kurduklarını açıkladı. Buna göre, Ruslar bombardımanın kendi jetleri tarafından yapılmadığını belirtti; ABD'yse Rusya'dan, 'tehdit halinde Amerikan uçaklarının karadaki askerlerini korumak için ne gerekiyorsa yapacağını' Suriye hükümetine iletmesini talep etti. Davis, "Suriye yönetimine, koalisyon güçlerine veya ortaklarımıza müdahalede bulunmamasını tavsiye ederiz" diye konuştu.

ŞAM: UYGUN YANITI VERDİK

Haseke'nin kontrolü, Kürtler ve müttefikleri olan Araplardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında bölünmüş durumda. Taraflar arasındaki çatışmalar hafta başında patlak vermiş, Suriye ordusu Haseke'yi ilk kez perşembe günü bombalamıştı. Suriye ordusundan gün içinde yapılan açıklamada, 'Kürt militanların kenti ele geçirme girişimine uygun yanıtın verildiği' ifadesi yer almıştı.