Pinochet'nin eşine yolsuzluk soruşturması

Lucia Hiriart'ın başkanı olduğu vakıf aracılığıyla zimmetine para geçirdiği iddia edildi. Hiriart hakkında soruşturma açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet'nin eşi Lucia Hiriart hakkında Şili devlet hazinesi kaynaklarını kullanarak dolandırıcılık yapmak suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Hiriart'ın toplum merkezi olarak belirlenen mülkleri satarak hazineden milyonlarca dolar para hortumladığı iddia edildi.

91 yaşındaki Lucia Hiriart aynı zamanda, Pinochet'nin 1998'de tutuklanmasının ardından Birleşik Krallık'ta geçirdiği ev hapsi boyunca kocasının yaşam masraflarını karşılamak için de yolsuzluk yapmakla suçlanıyor. Şilili savcıların yayınladığı rapora göre Hiriart, CEMA Chile isimli sivil toplum kuruluşu üzerinden zimmetine para geçiriyordu. Lucia Hiriart'ın 42 yıl süren vakıf başkanlığı boyunca Şili hükümetine ait onlarca mülk satılmış ve satıştan elde edilen paralar vakfa bağış olarak yansıtılmıştı. Şilili yetkililer satışlardan elde edilen kârın yurtdışına transfer edildiğini ya da 'ortadan kaybolduğunu' belirtiyor.

'123 MİLYON DOLAR KAYBOLDU'

Şili Kamu Malları Bakanı Victor Osorio 'vakfın adeta bir emlak şirketi gibi işlediğini' söylediThe Guardian'a konuşan Osorio, 'vakfın kamu fonlarının yanlış kullanılmasına sebep olduğunu' söyledi. Osorio, şu ana kadar yapılan hesaplara göre hortumlanan tutarın 123 milyon doları bulduğunu ancak bu miktarın artacağını düşündüklerini söyledi.

CEMA'nın, dolandırıcılık iddialarının ilk yayınlandığı günden bu yana altı mülkü herhangi bir açıklama yapmadan hükümete iade etmesi dikkat çekti. Yetkililer, iadelerin 'doğru yolda ilerlediklerinin kanıtı' olduğunu belirtti.

CEMA CHILE NEDİR?

CEMA Chile, Şilili hükümet başkanlarının eşlerinin hayır işlerini yürütmeleri için 1954'te kurulan bir vakıf. Hiriart, Pinochet'nin kanlı askeri darbe sonrası 1973'te iktidarı ele geçirmesi sonucu vakfın başkanlık görevini üstlenmiş, daha sonra ise hayat boyu başkanlık görevine 'gelmişti'. Hiriart bu görevini geçen hafta istifa edene dek sürdürdü.