ABD saldırıları kınadı, Demirtaş için 'endişe' bildirdi

ABD'den Elazığ ve Bitlis saldırıları için kınama açıklamaları geldi. Dışişleri Sözcüsü Kirby ayrıca Demirtaş'la ilgili ceza talebi için de 'endişe' bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  ABD yönetimi, Türkiye’deki saldırıları şiddetle kınadı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “ABD, Türkiye’nin güneydoğusunda dün ve bugün düzenlenen terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyor” ifadesi kullanıldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, “dua ve düşüncelerinin saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve sevdikleriyle olduğunu, yaralıların bir an önce iyileşmesini dilediklerini” belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında açılan dava için, 'siyasi konuşmaların kısıtlanmasından endişeliyiz' yorumunu yaptı.

Sözcü Price açıklamasında, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, “ABD’nin Türkiye’nin güvenliği ve demokrasisine olan desteğini yeniden teyit etmek için” gelecek hafta Ankara’ya gideceğini de hatırlattı. John Kirby ise, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, “ABD bugün Elazığ ve Bitlis’teki korkunç saldırıları kınar. Dostumuz ve müttefikimiz Türkiye, bu hafta hem bugün, hem 15 Ağustos’ta biri çocuk 7 kişinin ölümüne neden olan Diyarbakır’daki saldırılar ve hem de dün Van’daki saldırı dahil çok sayıda çirkin terör saldırısına maruz kaldı” diye konuştu. Kirby, saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

DEMİRTAŞ İÇİN YORUM

Öte yandan Kirby brifingde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a dava açılması hakkındaki bir soru üzerine, bu konuyu takip ettiklerini belirterek, “Türkiye’de adli sorgulamaların ifade özgürlüğü ve siyasi konuşmaların kısıtlanması maksadıyla saldırgan biçimde kullanılmasından endişeliyiz. İfade özgürlüğünü her zaman destekledik ve destekleyeceğiz. İfade özgürlüğü hakkına zarar vermeye yönelik her türlü adıma da karşı çıkmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Kirby, Türkiye ile Rusya arasında savunma sektöründe işbirliği planlarına yönelik bir soru üzerine de, Türkiye’nin NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı savaşta önemli bir ortak olmaya devam ettiğini, Türkiye’nin NATO üyeliğine ve IŞİD’e karşı savaşa katkılarına değer verdiklerini, bu ilişkinin daha da güçlendirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)