'Kadın sünneti tercihi ailelere bırakılmalı'

Rusya’ya bağlı Dağıstan’ın bazı bölgelerinde kadın sünnetinin hâlâ uygulandığı belirtilen rapor Rusya’yı karıştırdı. Bir radyo istasyonuna konuk olan müftünün açıklamalarına ise tepki yağdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya’da insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütü Rus Adalet İnisiyatifi adlı kuruluşun kadın sünnetine ilişkin raporu tartışma yarattı. Raporda, 1970’lerden beri Dağıstan ve çevresinde on binlerce kız çocuğunun, genellikle üç yaşından önce genital organlarına sünnet operasyonu yapıldığı iddia edildi. Bu uygulamanın bazı köylerde hala sürdüğü belirtildi.

MÜFTÜ: SAPIKLIĞI AZALTIR

Konu ile ilgili Govorit Moskova radyosuna konuk olan Kuzey Kafkasya Müslüman Koordinasyon Merkezi Başkanı, müftü İsmail Berdiyev, sunucunun 'kadın sünnetinden haberdar olup olmadığı' sorusuna yanıt verirken, “Biliyorum. Hatta bildiğim kadarıyla kadının aşırı cinsel arzularını birazcık terbiye etmek için yapılıyor. Sağlığa kesinlikle zarar vermiyor. Yapılırsa cinsel sapkınlıklar da azalabilir” diye konuştu. Tartışma Rusya’da gündemin ilk sıralarına yükselirken sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü.

'AİLELERİN KENDİ TERCİHİ'

Tepkiler üzerine Russia Today kanalına katılan Müftü Berdiyev, ikinci açıklamasında yanlış anlaşıldığını savunarak “Elbette kadın sünneti ortaçağ barbarlığıdır. Ama bence bu ailelerin kendi sorunu ve biz karışmamalıyız. Bunun büyük sorun olduğunu sanmıyorum" diye konuştu. Berdiyev, radyodaki açıklamasının şaka olduğunu da savundu, şunları söyledi: “Bana kadın sünneti konusundan haberdar olup olmadığım soruldu. Ben bunun İslam şeriatında olmadığını ama bilgi sahibi olduğumu söyledim. Sonra da şaka yaptım; daha çok kadın sünneti olsa dünyada daha az cinsel sapıklık olurdu dedim. Medya bunu alıp hikaye etmiş. 'Müftü kadınların sünnet ettirilmesini istedi' diye haber yapmış.” 2012’de BM Genel Kurulu’nda çoğunluğu Afrika’da olmak üzere 200 milyondan fazla kadının sünnet ettirildiği belirtilmiş ve dünya çapında yasaklanması istenmişti. (Kaynak: turkrus.com)