Darbe girişimi sonrası göçmenler Yunan adalarına kaçıyor

Darbe girişimi sonrası Türkiye'den Yunanistan'a kaçan göçmenlerin sayısı arttı. Sebep, AB'yle mülteci anlaşmasının iptalinden duyulan endişe...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'den Yunanistan'a geçen göçmen sayısı arttı. Atina'daki resmi veriler, artış oranının yüzde 84 olduğunu gösteriyor.

GÜNDE 100 GÖÇMEN

BBC Türkçe'nin Times gazetesinden aktardığına göre, "Mart ayında varılan Türkiye-AB anlaşmasından önce, günde ortalama 2 bin 500 olan Yunanistan'a giden göçmen sayısı büyük oranda düşmüş olsa da, veriler, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra keskin bir artış yaşandığını ve sayının günde yaklaşık 100'ü bulduğunu gösteriyor." Times bu artışın, göçmenler arasında Ankara'nın AB'yle vardığı göçmen anlaşmasının başarısız olacağına dair kaygıya işaret ettiğini belirtti.

'YÜZDE 144 ARTTI'

Times'a bilgi veren yardım kuruluşu Save the Children, son iki haftada adalara ulaşanların sayısının geçen ayın aynı zaman dilimine kıyasla yüzde 144 arttığını söyledi. Yardım kuruluşu, göçmen sayısındaki en büyük artışın Sakız Adası'nda yaşandığını ve bu ay içinde adaya ulaşanların sayısının günde ortalama sekiz kişiden 42'ye çıktığını belirtti.

'TESİSLER KAPASİTEDEN FAZLA DOLDU'

Save the Children'ın Yunanistan faaliyetlerinden sorumlu yetkili Katie Dimmer "En başa dönmek üzereyiz. Varanların sayısının yeniden artmasıyla geçen yaz yaşananların tekrarını görmeye başladık. Ancak bu sefer, sığınma talep edenlerin çoğu kapasitesinden fazla dolan tesisler arasında kapana kısılmış durumda" dedi.

MİDİLLİ'DE SADECE BİR GÜNDE 51 GÖÇMEN KURTARILMIŞ

Habere göre, Sahil Güvenlik ekipleri dün Yunanistan'la Türkiye'yi ayıran dar boğazda Midilli Adası'nın kuzeydoğu kıyılarında, 51 göçmeni kurtardı. Midilli'deki yardım çalışanları ve yetkililer, göçmenlerin küçük şişme bir bot içine tıkıştığını ve botun batmak üzere olduğunu söyledi. Hellas adlı cankurtaran ekibinin başkanı Spyros Mitrisakis da, "Sayılar yeniden artmaya başladı, endişeleniyoruz. Yeni bir kurtarma bölgesi oluşturmayı düşünüyoruz" dedi."

'ANLAŞMA TEHLİKEDE'

Times, "Darbe girişiminden sonra göçmen sayısının artmasıyla, Türkiye AB'ye akını durdurmakta başarısız olursa, AB'nin de Ekim ayına kadar vizelerin kaldırılmasını reddedeceği ve tüm anlaşmanın tehlikeye gireceği endişesi doğdu" ifadelerini kullandı.