ABD'den açıklama: Gülen kaçabilir mi?

ABD Dışişleri Sözcüsü Toner,"Washington yönetimi Gülen'in başka ülkeye çıkmasını engellemek için önlem aldı mı?" sorusuna yanıt verdi. Toner, iade için henüz karar vermediklerini de söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fetullah Gülen'in ABD'den kaçabileceği iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan Toner, Türkiye'nin Fethullah Gülen için yaptığı iade başvurusuna ilişkin soruyu  şu yanıtı verdi:

"Türk yetkililerden bize ulaşan belgeleri incelemeye devam ediyoruz. Henüz karar vermedik. Bu  sıra dışı bir dosya. Normalde bu tür taleplerde bu kadar detay paylaşmayız. Türk yetkililer herkesin önünde bu konuyu dile getiriyor, biz de onlarla bir iade anlaşmamız olduğunu kabul ediyoruz."

'HENÜZ KARAR VERİLMEDİ'

Toner, "Gülen tutuklanmadığına göre ABD yönetimi hala yeterli kanıt olmadığını mı düşünüyor" sorusuna "İade konusunda henüz bir karar verilmedi" yanıtını verdi.

Toner'e, "ABD yönetimi bir iade talebini değerlendirirken o şahsın başka ülkeye kaçma ihtimalini göz önünde bulunduruyor mu" sorusu da yöneltildi. Toner, bu soruya şuyanıtı verdi:

"BU konunun muhatabı ABD Adalet Bakanlığı'dır. Hakkında iade talebi yapılan kişinin ülke dışına çıkmasını önleyecek çeşitli mekanizmalar mevcuttur."

ADALET BAKANLIĞI'NI İŞARET ETTİ

Bu mekanizmalarla ilgili detaylı açıklama yapmaktan kaçınan Toner, "Bu konudaki sorularınızı Adalet Bakanlığı yetkililerine sormalısınız" dedi.

Bakanlık Sözcüsü Toner, "Fetullah Gülen'in pasaportunn iptal edilmesi söz konusu mu. Kendisine Seyehat engeli getirildi mi?" sorularını da karşılıksız bıraktı. (HABER/MERKEZİ)