Almanya: Vizesiz Avrupa'ya daha çok yol var

almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Türkiye'den AB'ye vizesiz seyahat için gerekli kriterlerin yerine getirilmediğini söyledi. Roth, "Türkiye'nin önünde çok uzun ve zorlu bir yol var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Birliği'ne (AB) vizesiz seyahat için ekim ayına kadar 'süre vermesinin' yankıları sürüyor. Son olarak, AB'nin itici gücü olan Almanya'dan "Vizesiz seyahat uzun ve zorlu bir yol" açıklaması geldi.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Çavuşoğlu, mali yardım, vizesiz seyahat ve üyelik müzakerelerinde hızlanma karşılığında yapılan Mültecileri Geri Kabul Anlaşması'nda kendi payına düşen vaatleri yerine getirmesi için AB'ye ekim ayına kadar süre vermiş; bu tarihe kadar vizesiz seyahat hakkı tanınmazsa anlaşmanın Türkiye tarafından tanınmayacağını söylemişti.

'72 KRİTER YERİNE GETİRİLMELİ'

Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ise bu sözlere 'soğuk' yaklaştı. Reuters'a konuşan Roth, geri kabul anlaşmasının en başından bu yana Türkiye'nin 72 kriteri yerine getirmesini öngördüğünü söyledi. Roth, "Türkiye'nin önünde çok uzun ve zorlu bir yol var. Bu kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor ve durum şu an iyi görünmüyor. Söz konusu 72 kriter yerine getirilmedikçe, ki bazıları hâlâ sonuçlanmış değil, vize serbestisi tanınamaz" dedi.

'35 BİN GÖZALTIDAN ENDİŞELİYİZ'

Roth, Türkiye'yle iletişim kanallarını açık tutmanın kendileri için 'önemli' olduğunu söylerken, Almanya'nın darbe girişiminden sonra 35 bin şüphelinin gözaltına alınması konusunda endişelerini dile getirmeye de devam edeceğini belirtti.