IŞİD militanları Amazon'dan 'Yeni Başlayanlar için İslam' kitabını almış

AP ajansının binlerce belgeye dayandırdığı haberine göre, IŞİD'e Avrupa'dan katılan militanların büyük kısmı İslam'a dair pek bir şey bilmiyor. AP, örgütün 'beyin yıkamak' için bu durumdan yararlandığını yazdı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İslam adına savaştığını savunan IŞİD'e Ortadoğu dışından katılanların birçoğunun İslam'dan 'bihaber' olduğu ortaya çıktı. AP ajansının 2013-2014 yılları arasında örgüt tarafından tutulan binlerce belgenin yanı sıra bir dizi söyleşiye dayandırdığı haberindeki iddialar şöyle:

  • Belgelerde, örgütün Suriye'deki hakimiyetini hızla genişlettiği 2013-2014 arasında sınırı geçen 4 bin 30 kişiye ait bilgiler yer alıyor.
  • Belgelere göre IŞİD, Türkiye sınırındaki bir hangarda topladığı yeni militanlarına, İslam'a ne bildiklerini 1'den 3'e kadar olan bir ölçeğe göre söylemelerini istiyordu. Yeni militanların yüzde 70'i şeriata dair sadece 'temel' bilgilere sahip olduklarını söylerken, 'ortalama' bilgi sahibi olduğunu savunanların oranı yüzde 24'tü. Yeni militanların sadece yüzde 5'i İslam'ı ileri derecede bildiğini söyledi. Kuran'ı ezbere bildiklerini savunanların sayısı ise beşti.
  • AP'nin görüştüğü İngiltere kökenli iki eski IŞİD üyesi, örgüte katılmadan önce 'Yeni Başlayanlar için İslam' ve 'Yeni Başlayanlar için Kuran' isimli kitapları Amazon'dan satın aldıklarını söyledi.
  • Ajansa konuşan bir Fransız ise kendisini örgüte katılmaya ikna eden kişiyle Fransa'dayken öncesinde bar bar dolaştığını anlattı. Şimdi kendisini eşcinsel olarak tanımlayan Fransız, "Bana o formlarda 'Öldüğünüzde kimi çağıralım?" gibi sorular sorduklarında yanlış yerde olduğumu anladım" dedi.
  • Belgelerde, Fransa'nın Strasbourg kentinde Murad Fares isimli kişi tarafından 10 genç erkeğin IŞİD'e katılmaya ikna ettiği görülüyor.
Etiketler IŞİD İslam