Atina, 'Pontus Rum katliamı' için resmi özür istedi

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Türkiye'den 'Pontus katliamı' için özür talep etti. Pavlopulos, Trabzon'daki Sümale Manastırı'nda bu yıl 15 Ağustos ayinine izin verilmemesini de eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Atina, 1914­-1923 arasında yüz binlerce Pontuslu Rum'un katledilmesi sebebiyle Ankara'dan özür bekliyor. Açıklama, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'tan geldi...

'SAMİMİ ÖZÜR'

Yunanistan'ın kuzeyindeki  Veria kenti yakınlarındaki Sümela Manastırı'na ziyarete giden Pavlopulos, 'Pontus Rum katliamı Türkiye tarafından tanınana ve katliamı yapanların torunlarından samimi bir özür gelene kadar Yunanistan'ın mücadeleye devam edeceğini' söyledi.

'Yunan gazetesi Kathimerini'nin haberine göre, Pavlopulos ayrıca Trabzon'daki Sümela Manastırı'nda Meryem Ana'nın ölümü anısına yapılmak istenen Ortodoks ayininin Türkiye tarafından reddedilmesini de eleştirdi. Pontus Rum kuruluşlarıysa, ayinin bu yıl reddedilmesinin 'darbe girişimi sonrası Türkiye'yi saran muhafazakâr dalga ile bağlantılı olduğunu' savundu.

NE OLMUŞTU?

Karadeniz'de yaşayan 370 bine yakın Pontuslu Rum, 1914­-1923 yılları arasında öldürülmüştü. Yunanistan, bu katliamı 1994'te 'soykırım' olarak tanımış, 19 Mayıs, 'soykırım'da hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilmişti.