Yunanistan'da AB'ye ait mülteci kamplarında cinsel istismar

Yunanistan'daki mülteci kamplarında kadın ve çocukların çeteler tarafından cinsel tacize uğradığı iddia edildi. The Observer'a göre, şikayetlerden Atina da, BM de haberdar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin Yunanistan'daki resmi mülteci kamplarındaki çocukların sistemli biçimde cinsel istismara maruz kaldığı iddia edildi. İngiliz gazetesi The Observer'ın sivil toplum kuruluşlarına dayandırdığı haberine göre, bazı kamplar öylesine güvensiz ki, çocuklar ve gençler geceleri çadırlarından çıkmaktan korkuyor.

Haberdeki iddialar şöyle:

  • Selanik yakınlarındaki eski bir tuvalet kağıdı fabrikasında kurulan Softex mülteci kampında, kadınlar cinsel saldırıya uğramamak için geceleri tek başlarına tuvalete gitmiyor. Yüzde 60'ı Suriyeli olmak üzere 1400 mültecinin yaşadığı bu kampta çalışan bir yardım görevlisi, bazı genç kadınların erkek çeteler tarafından 'kullanıldığını' anlattı.

'ÇADIRA OYUN OYNAMAK İÇİN ÇAĞIRDILAR'

  • Söz konusu kampta, yedi yaşındaki kız çocukları saldırıya uğrayan Iraklı bir aile alelacele başka bir yere götürüldü. The Observer'a konuşan yardım görevlisi, "Ebeveynleri hâlâ olan bitene inanamıyor. 'Mafya' gruplarından bir erkek yedi yaşındaki çocuğu telefonunda oyun oynatmak için çadırına çağırmış ve çadırın fermuarını kapatmış. Çocuk kollarında ve boynunda izlerle geldi. Sonrasında da, cinsel istismara uğradığını anlattı. Yaşananlar, yedi yaşındaki bir çocuğu hayat boyu yaraladı" diye konuştu. Yardım çalışanı, ailenin Avrupa'ya yerleşme hayallerinden vazgeçip Irak'a dönmeyi düşündüklerini söyledi.

KIZILHAÇ YUNAN HÜKÜMETİNİ UYARMIŞ

  • Uluslararası Kızılhaç Federasyonu'nun halkla ilişkiler sorumlularından Anita Dullard, Yunanistan'daki sığınmacı kamplarda cinsel istismar vakalarının arttığını ve hükümeti uyardıklarını söyledi. Dullard Birleşmiş Milletler'i de bilgilendirdiklerini anlatarak, "Koruma konusundaki ciddi sorunlardan ötürü endişeliyiz" dedi.

'ÇOCUKLAR KONUŞMAKTAN KORKUYOR'

  • Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden Anna Chiara Nava da, aynı kampta cinsel taciz şikayetinde bulunan en az 10 kadınla irtibat içinde olduklarını söyledi. Nava, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sığınmacının konuşmaktan korktuğunu vurguladı. Nava, "16, 17 yaşlarında olan ve yanlarında aileleri bulunmayan çocuklar için koşullar gerçekten çok zor. En güçlüler hayatta kalıyor. Akşamları ve geceleri çocukları dışarıda göremezsiniz çünkü çadırlarında saklanıyorlar. Kadınlar korkuyor. Geceleri ve akşamları yalnız başına tuvalete gidememekten şikayetçiler. Hepsi, başkalarının saldırıya uğradığına dair haberleri duymuş" dedi.

BM DOĞRULADI

  • BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de, endişelerini Yunan makamlarına ilettiklerini The Guardian'a doğruladı: "Bu, Softex ve diğer kamplarda görülen bir durum. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu kampların kadınlar ve çocuklar için güvenli olmadığına dair endişe beyan etti. Güvenlik meselesini tekrar tekrar gündeme getirdik. Bu şu an tartışılan bir sorun."

YUNAN YETKİLİ 'SOĞUKKANLI'

  • Yunan hükümetinin mülteci krizi için koordinatör olarak atadığı Giorgos Kyritsis ise kendilerine 'tecavüz' şikayeti gelmediğini söylemekle yetindi: "Softex, küçük çaplı adli suçların en çok görüldüğü kamp ama yetkililere tek bir tecavüz vakası rapor edilmedi."