Radikal dinci örgütler 13 yılda 33 bin kişiyi katletti

Maryland Üniversitesi, radikal dinci terör örgütlerinin saldırılarına ilişkin kapsamlı bir rapor yayımladı. Buna göre, 2002-2015 arasında radikal dinci örgütler dünya çapında 33 bin kişiyi katletti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2002-2015 arasında radikal dinci örgütlerin 33 bin kişiyi katlettiği, 41 bin kişiyi yaraladığı açıklandı. ABD’nin Maryland Üniversitesi'nin yayımladığı rapora göre, IŞİD ve müttefikleri bu süre içerisinde 4 bin 900 terör saldırısı gerçekleştirdi.

Üniversite'nin bünyesindeki araştırma ve eğitim merkezi START'ın raporunda yer alan veriler şöyle:

  • IŞİD’in kurulmasından önce var olan radikal dinci gruplar, IŞİD ve IŞİD’le ittifak içinde olan örgütler, 2002-2015 arasında terör saldırılarında 33 bin kişiyi katletti, 41 bin kişiyi yaraladı.
  • İŞİD ve müttefikleri bu süre içerisinde 4 bin 900 terör saldırısı gerçekleştirdi.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 26'SINDAN IŞİD SORUMLU

  • Bu sayı, dünya genelindeki terör saldırılarının yüzde 13’ üne tekabül ediyor. Diğer yandan, bu orana üstlenilmeyen terör saldırıları dahil edilmedi. Dolayısıyla IŞİD ve müttefiklerinin gerçekleştirdiği saldırıların oranı daha yüksek olabilir.
  • 2002-2015 arasındaki terör saldırılarında ölenlerin yüzde 26’sından IŞİD ve müttefikleri sorumlu. Bu saldırıların çoğunluğu doğrudan IŞİD tarafından gerçekleştirildi.
  • Rapora göre, IŞİD ve müttefiki örgütler 11 binin üzerinde insanı kaçırdığı ve rehin aldı.

2013'E KADAR ODAK NOKTASI IRAK'TI

  • Rapor, IŞİD öncesi dönemde başta El Kaide olmak üzere var olan diğer grupların düzenlediği saldırıların kurbanlarını da kapsıyor. Bu örgütler içerisinde, Batı Afrika’da Boko Haram ve Filipinler’deki Bangsamoro'nun yanı sıra Mısır, Libya, Yemen ve Pakistan’daki terör örgütleri de sayılıyor.
  • Rapora göre, terör saldırılarının yüzde 95’i 2013 yılına kadar Irak’ta gerçekleştirildi; bu tarihten sonra saldırıların coğrafi kapsamı genişledi. Saldırıların daha büyük boyutta ve daha sık gerçekleştirildi.
  • IŞİD’in en çok ölümlü saldırıları, Irak’ın Tikrit kentinde 2014 yılında 1600 acemi askerin kaçırılıp çoğunun katledilmesi ve aynı ay Ninova'daki Baduş hapishanesindeki 600 Şii mahkumun katledilmesi olarak belirlendi.