2009'dan bu yana en görkemli meteor yağmuru bu gece

Kuzey yarımküre bu gece son altı yılın en 'yoğun' meteor yağmuruna tanıklık edecek. Dakikada yaklaşık üç 'yıldız kayması' görülebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu gece kuzey yarım kürede, 2009'dan bu yana yaşanacak en ihtişamlı meteor yağmuru görülecek. Gökyüzünü izleyenler, saatte 150 ila 200 yıldız kaymasına tanıklık edebilecek.

DAKİKADA ÜÇ YILDIZ KAYACAK

Söz konusu doğa olayı, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kopan parçaların oluşturduğu Perseid meteor yağmurunun zirve yapması sonucu meydana gelecek. NASA'nın meteor uzmanı Bill Cooke'a göre, normalde Prerseis meteor yağmurlarında saatte yaklaşık 80 yıldız kayması izlenebilirken, sayı bu gece saatte 150'ye, hatta 200'e kadar çıkabilecek. Bu, dakikada yaklaşık üç 'yıldız kayması' anlamına geliyor.

HER AĞUSTOSTA ÇOĞALIYOR

Meteor yağmurlarının yoğunluğu, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı parçaların Dünya yörüngesine yaklaşması sonucunda artıyor. Dünya, her Ağustos ayında kuyruklu yıldız kalıntılarının olduğu bölgeden geçtiği için yıldız kaymaları da çoğalıyor.

İZLEYECEKLERE TAVSİYELER

Meteor yağmurunu izlerken teleskop veya dürbüne ihtiyacınız olmayacak. Ancak karanlık bir bölgeyi tercih etmeyi ve gözlerinize karanlığa alışmaları için yaklaşık 45 dakika süre tanımayı unutmayın. NASA'ya göre bu akşamki 'ışık şovu' cumartesiye kadar sürecek.