Rusya Suriye'de 'paralı asker ordusu' kurmuş

Sky News, Rusya'nın Suriye'de gizli bir paralı asker ordusu kurduğunu yazdı. İddia, bu orduda yer aldığını savunan iki kişiye dayandırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Beşar Esad yönetimine destek vermek için yüzlerce paralı askerden oluşan 'gizli bir ordu' kurduğu iddia edildi. Buna göre, Rusya Savunma Bakanlığı eski bir özel kuvvetler mensubunun sahibi olduğu Wagner isimli özel bir askeri şirketle anlaştı.

AYDA 3 BİN STERLİN

Bu şirketin eğittiği yüzlerce kişi, ayda 3 bin sterlin maaş karşılığında aralarında IŞİD'in de bulunduğu muhalif gruplarla savaşmak üzere Suriye'ye gönderildi. İngiliz televiyon kanalı Sky News'un, Suriye'de bu yolla savaşa gönderildiğini savunan iki kişinin takma isim kullanarak anlattıklarına dayanan haberindeki iddialar şöyle:

HİTLER HAYRANI ESKİ ÖZEL KUVVETLER MENSUBU

  • Wagner isimli şirket, eski bir özel kuvvetler mensubu olan Nikolay Utkin tarafından yönetiliyor. Nazi Almanyası'na hayranlığıyla bilinen Utkin'in, Hitler en sevdiği besteciye atıfla Wagner ismini seçtiği sanılıyor. Wagner şirketi, internet üzerinden ilan vererek bugüne dek Suriye'de davaşmak üzere yüzlerce kişiyi 'işe aldı.'

RUS SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN ÖZEL ARAZİ

  • Rusya Savunma Bakanlığı, bu şirkete ülkenin güneyindeki Molkino'da yer alan özel kuvvetler üssünde eğitim vermesi için özel bir alan tahsis etti.

'HER TÜR EĞİTİM VERİLİYOR' 

  • Sky News'a konuşan Alexander isimli paralı asker, bir-iki ay süren yoğun eğitime hiç silah tutmamış kişilerin bile geldiğini söyledi. Alexander, "Eğer gelen kişi orduda hiç görev almamışsa, sıfırdan eğitiliyor. Onlara piyade eğitimi veriliyor. Eğer gelen kişi daha önceden ağır silah kullanmış veya saldırı timlerinde yer almışsa, becerileri geliştiriliyor. Size, ellerindeki her tür teçhizatı kullanmayı öğretiyorlar."

ASKERİ UÇAKLA LAZKİYE'YE GÖTÜRÜLÜYORLAR

  • Eğitimden geçenler, Rus askeri uçaklarıyla Kremlin'in Lazkiye'deki Hmeymim Üssü'nün götürülüyor. Alexander, 564 askerle birlikte Lazkiye'ye götürüldüğünü, ekipte iki keşif bölüğü, bir hava savunma bölüğü, iki hücüm timi bulunduğunu söyledi.

'KİMSENİN HABERİ OLMAYACAK'

  • Sky News'a konuşan paralı askerlerden biri, Suriye'de hayatını kaybedenlerden 'kimsenin haberi olmadığını' söyledi. Dimitri isimli paralı asker, "Orada 500-600 kişi öldü. Kimsenin onlara ne olduğundan haberi olmayacak. En korkutucu olan da bu. Kimse bilmeyecek" dedi.

'PALMYRA'DA ÖNDEN BİZİ GÖNDERDİLER'

  • Alexander, komutanlarının önce kendilerini muhaliflerin üzerine sürdüğünü, Suriye ordusunun çatışmalara direnç kırıldıktan sonra müdahil olduğunu öne sürdü. Palmyra antik kentinin IŞİD'den kurtarıldığı operasyonu kendilerinin düzenlediğini öne süren Alexander şunları anlattı: "Palmyra'da bizi ölmeye gönderdiler. Önce keşif ekipleri, gözlem yapıp rapor verebilmek için gitti. O gruptan iki kişi şehre girmeden öldü. Benim içinde bulunduğum hücum ekibinde 18 kişi hayatını kaybetti. Bizden sonra, Esad'ın ordusundan o korkaklar gitti ve işi bitirdi. Ama çoğunu biz yaptık."

'GAZETELER 'KAYBOLDU' DİYE YAZIYOR

  • Sky News'a konuşan askerler, yüzlerce Rus'un bu şekilde Suriye'de hayatını kaybettiğini öne sürerek yetkilileri suçladı. Alexander isimli paralı asker, "Bunları nereden öğreneceksiniz? Bazen cesetler yakılıyor ve gazeteler o kişilerin kaybolduğunu yazıyor. Bazen, bir askerin Ukrayna'da öldüğü kayıtlara geçiyor. Bazen 'araba kazası' diyorlar" ifadelerini kullandı.

'BAZILARINI GÖMMÜYORLAR BİLE'

  • Dimitri de yüzlerce kişinin Suriye'de 'terk edildiğini' öne sürdü: "Bazen gömülüyorlar, bazen de gömülmüyorlar. Bazen sadece bir çukur kazıyorlar."

'WAGNER DİYE BİR ŞEY YOK'

  • Rusya anayasasına göre özel askeri şirketlerin kurulması yasaklanmışken, Dimitri Suriye'den dönüşte kimlik belgelerini almak için eğitim üssüne gittiğinde, bir subaydan "Wagner diye bir şey yok" yanıtını aldığını söylüyor. Buna göre, kendisi gibi kimliksiz bırakılan 50 kişi daha var.

'KIRIM, UKRAYNA VE SURİYE...'

Sky News'un görüş aldığı askeri yorumcu Pavel Felgenhauer, "Wagner'in var olduğu ortada. Bu tür 'gönüllüler' Rus hükümetinin istediği yerlerde ortaya çıkıyor. Önce Kırım'da, sonra Donbass'da, şimdi de Suriye'de. Fakat şu ana dek yasal bir statüleri yok" dedi.

KREMLİN KARA DESTEĞİ İDDİALARINI REDDEDİYOR

Kremlin yönetimi, Suriye'de Beşar Esad'a verdiği desteğin hava gücüyle sınırlı olduğunu vurguluyor ve kara desteğine ilişkin iddiaları reddediyor.