Cumhuriyetçilerden açık mektup: Trump'a oy vermeyeceğiz

ABD'nin tartışmalı başkan adayı Donald Trump'a kendi partisi bayrak açtı. Önde gelen 50 Cumhuriyetçi lider bir açık mektupla, "Tehlikeli bir başkan olacak. Hiçbirimiz ona oy vermeyeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Cumhuriyetçilerin ırkçı açıklamalarıyla tepki çeken başkan adayı Donald Trump'a en büyük darbe kendi partisinden geldi. Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen 50 ulusal güvenlik uzmanı, bir açık mektupla tartışmalı adayı yaylım ateşine tuttu. Aralarında eski CIA başkanlarından Michael Hayden'ın da bulunduğu 50 lider, "Hiçbirimiz Trump'a oy vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

'KARAKTERİ YETERSİZ'

Mektupta, "Donald Trump Amerikan tarihinin en tedbirsiz başkanı olacaktır. Trump, başkanlığın gerektirdiği karaktere, değerlere ve deneyime sahip değil" ifadeleri kullanılıyor. "Trump ABD'nin özgür dünyanın lideri olarak ahlaki gücünü zayıflatıyor" denilen mektup şöyle devam ediyor:

'EN TEMEL BİLGİLERDEN YOKSUN'

"Trump, Amerikan anayasası, kanunları, kurumları, dini hoşgörü, basın özgürlüğü ve bağımsız yargı hakkında en temel bilgilerden yoksun görünüyor. Hiçbirimiz ona oy vermeyeceğiz."

'TEHLİKELİ BİR BAŞKAN OLACAK'

Mektupta, dış politika açısından da sert ifadeler yer alıyor: "Dış politika perspektifinden bakıldığında, hiçbirimiz Trump'ın başkan ve başkomutan olabileceğine inanmıyoruz. Esasında, tehlikeli bir başkan olacağına ikna olmuş durumdayız."

trump mektup

İMZACILAR ARASINDA KİMLER VAR?

Richard Nixon'dan George W. Bush'a kadar bir dizi Cumhuriyetçi başkanın yönetiminde görev yapmış imzacılar arasında, eski CIA başkanı Hayden'ın yanı sıra eski ulusal istihbarat başkanı John Negroponte, eski dışişleri bakan yardımcısı ve eski Dünya Bankası başkanı Robert Zoellick de bulunuyor.

TRUMP: BAŞARISIZ SEÇKİNLER

Trump'ın mektuba tepkisi de gecikmedi. Başkan adayı, imzacıların 'iktidarı ele geçirmeye çalışmaya çalışan başarısız Washington seçkinleri' diye niteledi.

İŞKENCEYİ BİLE DESTEKLEDİ...

İlk olarak Müslümanların ABD'ye girişini yasaklama önerisiyle dünya çapında tepki çeken Donald Trump, işkence yapılmasını desteklemiş, ABD'nin NATO'yla ilişkisini sorgulamış, Güney Kore ve Japonya'nın nükleer silah sahibi olması gerektiğini savunmuştu. Trump en son, Irak'ta hayatını kaybeden bir Müslüman Amerikalı askerin ailesiyle tartışmaya girmişti.

CLINTON ARAYI AÇTI

Trump, anketlerde de yere çakılmış durumda. Zira Demokrat rakibi Hillary Clinton belirgin bir üstünlük sağlamış durumda. CNN’in temmuz sonunda yapılan altı büyük anketten derlediği sonuçlara göre, Clinton’ın oyların yüzde 49’unu, Trump'ın yüzde 39’unu alması öngörülüyor. Ankette kararsızlar dikkate alınmadı. Seçimler 8 Kasım'da düzenlenecek.