'Türkiye ABD'ye karşı söylemini yumşattı'

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un ziyareti ABD basınında da geniş yer buldu. Dunford'un ziyaretle ilgili açıklamaları yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un Türkiye ziyareti, ABD basınında da geniş yer buldu. ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times, ziyareti "ABD ile bağları koruma çabasındaki Türkiye, söylemini yumuşattı" başlığı ile verdi. General Dunford'un değerlendirmelerinin aktarıldığı habere göre, darbe girişiminde ABD'nin rolü olup olmadığına dair bir soru sorulmamış.

Darbe girişiminde ABD'nin rolü olduğuna dair, Türkiyeli yetkililerin açıklamaları ve basında çıkan haberleri hatırlatan New York Times, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un ziyaretinde bu iddiaların gündeme gelmediği belirtti.

Türkiyeli yetkililerin "daha ölçülü" ifadeler kullandığını yazan gazete, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Başbakan Binali Yıldırım’ın iki ülke arasındaki yakın ilişkinin sürmesini istediklerini ifade etti.

General Dunford'un açıklamalarına göre, Türkiyeli yetkililer ABD'nin darbe girişiminde rolü olup olmadığına dair herhangi bir soru sormadı. Gazete "Türk yetkililer, ABD’yi kamuoyu önünde eleştirirken Amerikalı yetkililerle özel konuşmalarında ise stratejik ortaklığa bağlı oldukları yönünde güvence veriyor" ifadelerine yer verdi.

İncirlik ve başka üslere ABD erişiminin devam edeceğini söyleyen Dunford, görüştüğü bütün yetkililerin Fetullah Gülen'in iadesini istediğini aktardı. Dunford, yaptığı görüşmeler için "ton çok olumlu idi, kesinlikle suçlayıcı değildi. Tam aksine, ortaklığın önemini dile getirdiler ancak Gülen’in iade edilmesinin ne kadar önemli olduğunu da ifade ettiler" şeklinde konuştu.

General Dunford, iki ülke arasında IŞİD'in yenilgiye uğratılması için yapılan işbirliğinin ise devam edeceğini söyledi.

new york times darbe iliski haber ici