El Nusra, imaj için El Kaide'yi bıraktı

Suriye'deki cihatçı örgütlerden El Nusra Cephesi, El Kaide'den ayrıldı. El Nusra'nın bu yolla, Suriye'deki operasyonlarını artıran ABD'nin terör listesinden çıkarılmayı umduğu sanılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beş yıl önce El Kaide bağlantılı bir örgüt olarak ortaya kurulan El Nusra Cephesi, Suriye'deki iç savaşta en güçlü örgütlerden biri haline gelmişti. ABD ve BM'nin terör örgütleri listesinde bulunan El Nusra, son dönemde ABD ve Rusya tarafından giderek daha fazla hedef alınıyordu.

LİDERİ İLK KEZ GÖRÜLDÜ

El Nusra'nın El Kaide'den ayrıldığını duyuran kişiyse, örgütün lideri Ebu Muhammed el Culani oldu. Culani, bugüne dek yayınlanan ilk ses kaydında, örgütün yeni adının 'Fetih el Şam Cephesi' olduğunu söyledi. Culani, Al Jazeera Arapça televizyon kanalında yayınlanan kayıtta, 'bağları koparma ihtiyacında olduklarını anlayışla karşılayan El Kaide komutanlarına' teşekkür etti.

ABD: VURMAYA DEVAM

Örgütün bu kararla, Suriye'de savaşan diğer İslamcı örgütlerle yeni ittifaklar kurmak istediği ve zaman içinde ABD'nin terör listesinden çıkmak istediğine dair haberler geliyor. Ancak Washington isim değişikliğinin 'içerik değişikliği' anlamına gelmediğini duyurdu. ABD'den yapılan açıklamada, El Nusra'nın Amerikan savaş uçaklarının hedefi olmaya devam edeceği belirtildi.

El Nusra'nın geçmişte de IŞİD'le birleşeceği öne sürülmüş ancak bu iddia gerçekleşmemişti.