Kosova'yla 'darbeci tweet' krizi!

Kosova'nın çok satan gazetesi Gazeta Express'in genel yayın yönetmeni olan Berat Buzhala'nın "Türkiye'de bulunan Kosovalı tatilcilere çağrımdır, darbecilerin safına katılın" tweeti Türkiye'nin tepkisini çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kosova'da yayınlanan yüksek tirajlı Gazeta Express gazetesinin ve haber sitesinin genel yayın yönetmeni Berat Buzhala'nın darbe girişimi sırasında attığı tweet Türkiye ile Kosova arasında krize neden oldu. Buzhala mesajında, "Türkiye'de bulunan Kosovalı tatilcilere çağrımdır, darbecilerin safına katılın" yazmıştı.

Buzhala'nın bu mesajı hakkında Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçiliği, Kosova Dışişleri Bakanlığı'na nota gönderilerek, "Bu gazeteci için gerekenin yapılmasını bekliyoruz" dedi. Büyükelçilik verdiği notada Kosova Anayasa kapsamında, Kosovalıların dış ülkelerde savaşmalarının suç olduğu, bunun da cezasının 20 yıl olduğu hatırlatıldı.

KOSOVA GAZETELERİ NASIL DUYURDU?

15 Temmuz tarihinde yaşanan darbe girişiminin ardından Kosova'nın önde gelen gazetelerinin birçoğu 'son dakika' olarak geçtikleri haberlerinde, Türkiye'de darbe olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya sığınma talep ettiği iddialarında bulunmuştu.

Kosova'nın önde gelen internet siteleri ve gazeteleri darbe girişimini şu başlıklarla duyurmuştu:

Telegrafi haber sitesi: 'Erdoğan özel uçağı ile Türkiye'den ayrıldı!'

Agjencia e Lajmeve Sot: Olağan durum, Türkiye'de hükümete darbe. Erdoğan vatanını bıraktı!

Gazeta Panorama Online: Erdoğan Almanya'dan sığınma talep etti, uçağının inmesine izin verilmedi!

Top Chanel: Erdoğan Almanya ve İngiltere'den sığınma talep etti!

Gazeta Shekulli: Türkiye'de kutlama, vatandaşlar askeri darbeyi kutladılar

Gazete Express: Türkiye'de alarm, fırın ve marketlere akın edildi!

BAŞKONSOLOSLUKTAN AÇIKLAMA

Türkiye'de ilan edilen OHAL'le ilgili de Türkiye'ye dair sert yayınlar yapan bazı basın kuruluşlarına dair Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosluğu yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, "Ülkemizde 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimi akabinde olağanüstü hal ilanı ve insan hakları devletimizin güvenliği ve bekasına tehdit oluşturan, devletin bütün kademelerine sızmış Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı kapsamlı ve etkin mücadele amacıyla Anayasamızın 120'nci maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3'üncü Maddesi uyarınca ülke genelinde 21 Temmuz 2016 tarihinde itibaren doksan gün süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmiştir. Söz konusu karar, Milli Güvenlik Kurulu'nun ilgili tavsiye kararı göz önünde bulundurularak, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunca 20 Temmuz 2016 tarihinde alınmış olup, bilahare Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da 21 Temmuz 2016'da onaylanmıştır. OHAL ilan edilmesinin temel hedefi, FETÖ ile mücadelede en hızlı ve etkin şekilde tedbirler alarak devletimizin ve milletimizin bu gözü dönmüş terör şebekesinden kurtarılması, bir an önce normale dönülmesidir" dedi. (KOSOVA/DHA)

Etiketler twitter darbe Kosova