Dünya basınında OHAL

Darbe girişiminin ardından üç ay süreyle OHAL ilan edilmesi dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Haberlerde, temel hak ve özgürlüklerin baskı altına alınabileceği vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Birçok haber ajansı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı OHAL açıklamasını acil koduyla geçerken, yabancı gazeteler de habere internet sitelerinde üst sıralardan yer verdi. Öne çıkan haberler şöyle:

YENİ ENDİŞELER YARATACAK

THE GUARDIAN: OHAL açıklaması, darbe girişimiyle sarsıntıya uğrayan özgürlükler ve haklar üzerindeki kısıtlamalar konusunda yeni endişeler yaratacak.

HÜKÜMETİN YETKİLERİ RADİKAL BİÇİMDE ARTACAK

BBC: OHAL, Türkiye hükümetine en az üç aylığına radikal biçimde güçlendirilmiş yetkiler verecek. Cumhurbaşkanı ve kabinesi, sokağa çıkma yasağı getirebilir, toplanma ve basın özgürlüğünü kısıtlayabilir, tutuklamalar konusunda daha fazla yetki sahibi olabilir.

PARLAMENTO BAYPAS EDİLEBİLİR

THE INDEPENDENT: OHAL, cumhurbaşkanı ve kabinesinin yeni yasalar çıkarırken parlamentoyu baypas etmesine, gerekli gördükleri hak ve özgürlükleri sınırlamalarının veya askıya almalarının önünü açacak.

RUS BASINI: HIZLI MÜCADELE İMKÂNI

INTERFAKS: Erdoğan, Ankara'da hükümet ile görüşmesinin ardından OHAL'i açıkladı. Ona göre, üç ay sürecek olağanüstü hal, tehditler ile olabildiğince hızlı mücadele etmek için hareket imkânı sağlayacak.

PRAVDA: Türkiye Cumhurbaşkanı, bu kararın demokrasiyi güçlendireceğini söylüyor.

AVUSTURYA BASINI: NEREDEYSE SINIRSIZ GÜÇ

KURIER ZEITUNG: Erdoğan tehlikenin geçmediğini düşünüyor; gözaltıların ve işten çıkartmaların devam edeceği sinyalini veriyor.

AVUSTURYA DEVLET TELEVİZYONU ORF: Neredeyse sınırsız güç. Toplu gösterilerin engellenmesinden, basın sansürüne kadar birçok insan hakları kısıtlanması söz konusu.

DER STANDARD: İdam cezası geri gelebilir. OHAL gereği medya üzerindeki baskı ve sansürün artması ihtimali yüksek.