Carter: Türkiye güvence verdi

ABD Savunma Bakanı Aston Carter, yaşanan darbe girişiminin Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede kesintiye neden olmayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişiminin ardından ABD Savunma Bakanı Aston Carter ve Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'la telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Carter, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelenin kesintiye uğramayacağı konusunda kesinti olmayacağını söyledi.

Amerikanın Sesi sitesinin haberine göre, ABD'nin başkenti Washington yakınlarında bulunan Andrew Hava Üssü'nde IŞİD karşıtı koalisyona üye ülkelerin savunma bakanları ile toplantı yaptı. Toplantıya katılması beklenen Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işik ise, darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler nedeniyle toplantıya katılamadı.

Toplantıda IŞİD'le mücadele daha sonra atılacak adımlar ve operasyonların hızlandırılması için izlenecek yol konuşuldu.

Basın toplantısı sırasında gazeteciler, Türkiye'deki darbe girişiminin IŞİD'le mücadele ve İncirlik Üssü'nün kullanımı konusunda kesinti yaşanıp yaşanmayacağı soruldu.

Bakan Işık'la dün telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Carter, Türkiye'de seçilmiş hükümete destek verdiklerini belirtti.

Carter, “Askeri boyuta gelince, kendisi bana hafta sonunda yaşananların Türkiye'nin IŞİD'e karşı toplu mücadeleye sağladığı destekte bir kesintiye yol açmayacağı yönünde güvence verdi” dedi. Carter, İncirlik'teki faaliyetlerin kısa zamanda normale döneceğini ifade etti.

Yaşananların Türkiye'nin NATO üyeliğinin etkisi olup olmayacağı sorusu üzerine Carter, Türkiye'nin Soğuk Savaş döneminden beri NATO üyesi olduğunu ve ilişkilerin güçlü olduğunu vurguladı.

Toplantı hakkında bilgi veren Carter, savunma bakanlarının IŞİD'in yenilmesi durumunda, yeniden yapılanmanın nasıl olacağı üzerine konuştukları belirtti. Carter, bu kapsamda ihtiyaçların saptanacağını ifade etti.

Carter, “Savunma Bakanlarının en büyük stratejik endişesi, istikrar ve yönetim çabalarının askeri operasyonların gerisinde kalacağı yönündeydi. Böyle bir durumun yaşanmaması bizim önemli bir stratejik önceliğimiz olmalı. Yarın Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenecek toplantının da önemli bir odak noktası bu olacak” diye konuştu.