ABD'den darbe suçlamalarına tepki

Washington yönetimi Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin ardında ABD'nin olduğu yolundaki iddialara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözcüsü John Kirby, Türkiye'deki başarısız darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre sözcü Kirby, Dışişleri Bakanı Kerry'nin Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu darbe girişiminin ardından ikinci kez telefonla arayarak darbe girişiminin soruşturulması konusunda işbirliği yapabileceklerini söylediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby

Sözcü, ABD Dışişleri Bakanı'nın ayrıca Çavuşoğlu'na, kamuoyu önünde "ABD'nin darbe girişiminde payı olduğu yönündeki ima ve iddiaların 'tamamen yanlış' ve ABD-Türkiye ilişkilerine "zarar verici nitelikte" olduğunu açık şekilde dile getirdiğini söyledi.

BAKAN SOYLU DİLE GETİRDİ

Darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu iddia edenler arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman soyu da vardı. Habertürk canlı yayına bağlanan Soylu, "Darbenin arkasında ABD var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, birkaç aydır faaliyette bulunuyordu. Biz ABD'ye aylardır Fethullah Gülen konusunda mesaj veriyoruz. ABD Fetullah Gülen'i vermek zorundadır" iddiasını ortaya atmıştı.

ERDOĞAN VE YILDIRIM'IN SÖZLERİ

Başbakan Binali Yıldırım da, dün yaptığı açıklamada darbede girişiminin sorumlusu olarak Fethullah Gülen'i işaret etti ve Gülen'in yaşadığı ABD'yi Gülen'i korumakla suçlamıştı. Yıldırım, "Arkasında duracak ülke göremiyorum, bunun arkasında duracak ülke Türkiye’ye dost değildir. Türkiye’ye karşı ciddi bir savaşın içindedir" diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kısıklı'da yaptığı konuşmada “Paralel yapının darbe girişiminde olduğunu ABD'ye daha önce söylediğini ama dinletemediğini” ifade etmişti. Erdoğan Fethullah Gülen'i kastederek, “ABD'ye sesleniyorum. Sayın Başkan'a sesleniyorum. Bu zatı artık Türkiye'ye teslim edin” şeklinde konuşmuştu.

Haberin tamamı