WSJ: Menbic operasyonu, ABD'nin Türkiye'ye taviz vermesi üzerine başlatıldı

Ankara'nın, engellediği için 'IŞİD'i YPG'ye karşı korumakla' suçlandığı Menbic operasyonuna onay verdiği iddia edildi. Buna göre, İncirlik'te düzenlenen gizli toplantıda ABD Türkiye'ye bir dizi siyasi ve taktiksel taviz verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'nın, bugüne dek 'YPG'ye dair kaygılarını' gerekçe göstererek engellediği Menbic operasyonuna, Washington'dan bazı taahhütler karşılığı onay verdiği iddia edildi. Buna göre, IŞİD'e karşı operasyonda kullanılması istenen İncirlik Üssü'nde Mayıs ayında gizli bir toplantı düzenlendi. Türkiye, Kürtlerin ve Arapların da katıldığı toplantıda, bir dizi şart karşılığında operasyona destek vermeyi kabul etti. Operasyon da, bu 'onay'dan yaklaşık bir hafta sonra, 31 Mayıs'ta başlatıldı.

İKİ TAVİZ

Wall Street Journal gazetesinin Türkiye, ABD ve Britanya'dan yetkililere dayandırdığı haberine göre, bu şartlar şöyle: Operasyona 300 Amerikan Özel Kuvvetler mensubunun ve Arap milislerin de katılması; Menbic'in IŞİD'den geri alınması halinde kentin yönetiminin Kürtlere değil Araplara verilmesi.

'SDG GENİŞLEYECEK'

Gazete, ilk anlaşma olasılığının ABD Başkanı Barack Obama ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeler sonucu ortaya çıktığını ve Mayıs'taki gizli toplantıda netleştiğini yazdı. Wall Street Journal'a göre, bu anlaşma Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin Menbic'e doğru ilerlemesini kolaylaştırdı. Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, Menbic operasyonunun başarılı olması halinde Suriye Demokratik Güçleri'ne daha fazla Arabın katılmasını umduklarını söyledi.

'KÜRTLER ARAPLARA VERMEYİ KABUL ETTİ'

Ankara'dan bir yetkili de, YPG'nin ön cephede savaştığı, Arap militanlarla Amerikan Özel Kuvvetler mensuplarının lojistik destek verdiği bir denklemin kabul edildiğini doğruladı. İki Batılı yetkili, İncirlik toplantısında Menbic Askeri Konseyi'nin en az bir Kürt üyesinin kentin yönetimini çoğunluğu oluşturan Araplara vermeyi vaat ettiğini belirtti.

MENBİC NEDEN ÖNEMLİ?

Stratejik konumdaki Menbic'in IŞİD'den alınması, örgütün dış dünyayla bağlantısının kesilmesi ve Suriye'deki kalesi sayılan Rakka'ya yönelik potansiyel bir operasyon anlamına geliyor. Wall Street Journal'a konuşan Amerikalı yetkililer, IŞİD'in Menbic'i Brüksel ve Paris'teki saldırıları düzenleyen militanlarını Türkiye üzerinden Avrupa'ya göndermek için kullandığını söyledi. Abdülkadir Selvi de, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıların Menbic'de planlandığını yazmıştı.

HABERİN İNGİLİZCE TAM METNİ