Fransa'da terör: Kamyonla en az 84 kişiyi ezerek öldürdü

Charlie Hebdo ve Paris saldırılarından sonra olağanüstü hal uygulanan Fransa, bir kez daha terörle sarsıldı. Fransız cumhuriyetinin en sembolik bayramı olan Bastille Günü'nde, bir kişi kıyı kenti Nice'te kamyonla en az 84 kişiyi ezerek öldürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Saldırı, Fransa'nın güneyindeki turizm kenti Nice'teki Bastille Günü kutlamaları sırasında, yerel saatle 23.00'da meydana geldi. Görgü tanıkları, devasa kamyonun havai fişek gösterisi sırasında izleyicilerin arasına daldığını anlattı.

Kamyon, kentin en büyük caddesi Promenade des Anglais'de en az iki kilometre boyunca, 50 kilometre hızla zigzaglar çizerek yolundaki herkesi ezdi. Hayatını kaybedenler arasında çocuklar da var. İçişleri Bakanlığı, 18 kişinin ağır yaralı olduğunu açıkladı.

KAMYONDA SAHTE SİLAH VE BOMBA BULUNDU

Saldırgan araçtan indirildikten polis tarafından vuruldu. Bu sırada birkaç el ateş ettiği de belirtiliyor. Kamyonda bulunan çok sayıda silahın 'oyuncak' olduğu, el bombalarının da çalışmadığı iddia edildi.

POLİS, TUNUSLU SALDIRGANI TANIYORDU'

Yerel gazete Nice Matin, saldırganın 31 yaşındaki Tunus kökenli bir kişi olduğunu yazdı. İddiaya göre, bu kişi adi suçlardan ötürü polis tarafından tanınıyordu. Ancak istihbaratın izleme listesinde yer almıyordu.

OHAL 3 AY UZADI

Saldırının, Fransa Devlet Başkanı François Hollande'ın Paris katliamından sonra yürürlüğe giren olağanüstü hal yasasını kaldırma niyetini açıklamasından saatler sonra düzenlenmesi dikkat çekti. Gece saatlerinde ulusa seslenen Hollande, Nice'teki saldırıyı 'canavarlık' diye niteleyip, OHAL'ın planlandığı gibi 26 Temmuz'da kaldırılmayıp üç ay uzatıldığını söyledi. Hollande, "Fransa, her zaman ona saldıran fanatiklerden daha güçlü olacaktır" dedi.

'SAVAŞTAYIZ'

Ülke OHAL altında bile bu saldırının istihbaratının alınamamasını tartışırken, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de, "Bize her ne pahasına olursa olsun saldırmak isteyen ve aşırı derecede şiddet yanlısı teröristlerle savaştayız" diye konuştu.

GÖZLER IŞİD'DE

Saldırıyı henüz hiçbir örgüt üstlenmedi ancak New York Times, IŞİD'le bağlantılı sitelerde saldırıdan sonra kutlama mesajları paylaşıldığını yazdı.