Yeni Kara Panterler Partisi silahlanıyor

ABD'de siyahların haklarını savunmak için kurulan Yeni Kara Panterler Partisi, Cleveland'daki eylemlere silahla katılacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren Yeni Kara Panterler Partisi, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi için düzenlenecek protesto gösterilerine silahla katılacaklar.

Yeni Kara Panterler Partisi Genel Başkanı Hashim Nzing, gelecek hafta Cleveland şehrinde yapılacak Cumhuriyetçi Parti kongresine yönelik protestolara "kendilerini korumak için" silahla katılacaklarını açıkladı. Nzinga, siyahları devamlı 'dezavantajlı' konuma düşüren silah taşımaya izin veren Ohaio yasalarını, bu kez kendilerini korumak için kullanacaklarını söyledi.

"SİLAH TAŞIMAK YASAL"

Evrensel gazetesinden Elif Özmen Belek'in haberine göre, Nzinga: “Eğer Ohio silah taşımaya izin veriyorsa, biz de kollektif haklarımızı kullanırız. Çünkü diğer gruplar bizi zarar vermekle tehdit ediyorsa, biz de kendimizi korumak zorundayız” dedi. Nzinga, amaçlarının kendilerini korumak olduğunu belirtti.

Dallas’ta geçen hafta düzenlenen eylemlerde 5 polisin öldürülmesinin ardından, Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump’ın taraftarlarının da dahil olduğu birçok grup Cleveland'daki gösteriler silahla katılacaklarını açıklamıştı.

Ohio eyaletindeki yetkililer, yasalar silah taşımaya izin verdiği için, kongrenin dışında yapılacak gösteriler sırasında eylemcilerin silah taşımasına engel olunmayacağını açıkladı.

YENİ KARA PANTERLER KİMDİR?

Yeni Kara panterler Partisi, 1989 yılında ABD'nin Teksas şehrinde siyahların haklarını savunmak için kuruldu. Parti, 1966 yılında kurulan Kara Panterler Partisi'nin devam değil. Aralarında sadece isim benzerliği var. Bu nedenle ilk Kara Panterler Partisi'nin üyeleri ısrarla, Yeni Kara Panterler Partisi'yle bağlarının olmadığını belirtiyorlar.

Bugünkü açıklamaya rağmen Yeni Kara Panterler Partisi bugüne kadar hiçbir şiddet eylemine karışmadı.

Irkçılık eleştirilerine maruz kalan Yeni Kara Panterler Partisi, bu suçlamayı reddediyor.

KARA PANTERLER PARTİSİ VE SİYAH HAREKETİ

Kara Panterler Partisi 1966 yılında Huey Newton ve Boby Seale tarafından siyahların haklarını savunmak için kuruldu. Kendini "devrimci ve sosyalist" olarak ifade eden parti, gereken durumlarda şiddet kullanılmasını savunuyordu. Bu nedenle Martin Luther King’in liderliğini yaptığı sivil hakları hareketini yeteri kadar etkili olmadığını açıklamıştı.

King ve arkadaşı R Kennedy'nin öldürülmesi ve siyahlara yönelik devlet baskısının artmasıyla hareket radikalleşmeye başladı. Parti liderleri ABD'de baskı gören bütün azınlıklar için isyan ettiklerini söylerken, silahlı mücadele, geniş katılımlı protestolar düzenleyerek mücadele ettiler.

Kara Panterler Partisi, 1969 yılında Oakland’daki St. Augustine Kilisesinde “Okul Çocukları için Bedava Kahvaltı Programı” başlattılar. ABD'nin bir çok bölgesinde mutfaklar kuran Parti, her gün 10 bin çocuğa yemek dağıtıyordu.

PARTİ LİDERLERİNE SUİKAST

Chicago'da bedava yemek ve sağlık hizmeti veren parti üyeleri, siyah çetelere ulaşarak, onları suçtan uzaklaştırmaya çalışıyordu. Parti aynı zamanda siyahların Vietnam Savaşı'na katılmaması için yapılan kampanyaya da öcülük etti.

Kara Panterler Partisi'nin faaliyetlerinden rahatsız olan, Amerikan devleti, suikastlere başladı. Federal İstihbarat Örgütü (FBI), bir çok parti liderine suikast düzenlerken, diğer parti liderleri de hapse atıldı.