Esad: Türkiye teröristleri desteklemezse savaşı bitiririz

Beşar Esad, Şam'daki ofisinden NBC'ye verdiği demeçte Suriye'deki savaş için 3 ülkeyi suçladı, "Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın desteğini çekmesi durumunda birkaç ay içinde savaşı kazanırız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye lideri Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin baskısına karşın kendisine görevden ayrılması yönünde tek kelime etmediğini söyledi.

Şam'daki ofisinde Amerikan NBC televizyonuna konuşan Esad, “Putin ya da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un kendisine Suriye’deki geçiş döneminden bahsedip bahsetmediğine” ilişkin soru üzerine, “Bununla ilgili tek kelime etmediler” dedi.

'PUTİN'LE İLİŞKİMİZ ÇOK DÜRÜST'

Esad, Putin ve Perşembe günü Moskova’yı ziyaret edecek ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kendisini görevden ayrılmak zorunda bırakacak bir anlaşmaya varacakları konusunda kaygılı olmadığını açıkladı. Suriye lideri, “Çünkü onların politikaları, yani Rusya’nın politikası, anlaşma yapmaya değil, değerlere dayalı” dedi. Putin ile ilişkisine dair açıklamalarda da bulunan Esad, “İlişkimiz çok içten, çok dürüst, karşılıklı saygıya dayanıyor” ifadesini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN AMACI SAVAŞI UZATMAK'

Esad, “Savaşı kazanmanın an meselesi olduğunu” söyledi. Esad, bunun ‘dış ülkelerin terörist gruplara desteğini çekmesine bağlı olduğunu’ belirtti. Suriye ordusunun son bir yıl içinde, Rusya’nın hava desteği sayesinde çok ilerleme kaydettiğini belirten Esad, “En önemli faktör Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere terörist grupları destekleyen ülkelerin buna daha ne kadar daha devam edeceği… Bu ülkelerin desteğini çekmesi durumunda birkaç ay içinde savaşı kazanırız” dedi.

Suriye hükümetine karşı savaşan muhaliflerin Suudi Arabistan parasıyla Türkiye’de toplandığını ve buradan Suriye’ye gönderildiğini iddia eden Esad, “Bu ülkelerin amacı savaşı uzatmak. İsterlerse daha da uzatabilirler. Birçok bölgesel ve uluslararası güç savaşa dahil oldu. Bu yüzden kimse bu savaşın ne zaman biteceğini tahmin edemez” dedi.

'SİVİLLERİN ÖLMEDİĞİ TEMİZ BİR SAVAŞ YOK'

Suriye Devlet Başkanı Esad, ABD’de IŞİD’i tamamen yenilgiye uğratmak için yeterli siyasi irade olmadığını iddia etti ve ABD’yi IŞİD’e karşı ciddi olmamakla suçladı. ABD’nin hava saldırılarını 'yasa dışı' olarak niteleyen Esad, “Gerçek şu ki, Amerikan hava saldırılarıyla birlikte terör de yayılmaya başladı. Ancak Rusya olaya dahil olduğunda terör azalmaya başladı. Biz terörist grupları yenmek istiyoruz, ABD ise bu grupları yöneterek hükümetimizi devirmek istiyor” dedi. Esad sivilleri hedef aldıklarına dair suçlamalara ise “Teröristlerin bulunmadığı bölgeleri vurma gibi bir karar almadık. Ancak sivillerin, masum insanların ölmediği temiz bir savaştan bahsedemeyiz, dünyada böyle bir şey yok” dedi.