CIA Başkanı Brennan: Türkiye ile her konuda aynı görüşte değiliz

CIA Başkanı John Brennan, Türkiye’nin, IŞİD’in çok sayıda üyesi ve yabancı savaşçılar için giriş-çıkış noktası olduğunu söyledi. Brennan, "Türkiye ile Suriye'ye ilişkin her konuda ile aynı görüşü paylaşmasak da yakın diyalog içinde çalışıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’in Başkanı John Brennan, Türkiye ile Suriye'ye ilişkin her konuda ile aynı görüşü paylaşmadıklarını söyledi. Brennan, buna rağmen Türkiye ile  yakın ortak ve müttefik iki ülke olarak açık ve düzenli bir diyalog içerisinde olduklarını söyledi.

Amerika'nın Sesi'nden Mehmet Toroğlu'nun haberine göre Brennan, Washington’daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde düzenlenen programda konuştu. Toplantıda  CIA Başkanı John Brennan’a, Suriye’deki bazı gruplara bakışta Türkiye ve ABD arasındaki görüş farklılıkları olduğu hatırlatıldı. Bu farklılıkların Türk ve Amerikan istihbarat kurumları arasındaki işbirliğine etkisi olup olmadığı sorulan CIA Başkanı, şu karşılığı verdi:

"Türkler birçok alanda bizim çok yakın bir ortağımız. Türkiye’nin, IŞİD’in çok sayıda üyesi ve yabancı savaşçılar için giriş-çıkış noktası olduğunu biliyoruz. Türk mevkidaşımla çok yakın bir ilişki halindeyim. Coğrafi konumu itibariyle Türkiye’nin başa çıkması gereken bir dizi konu var. Türkiye, Beşar Esat’ın Suriye’nin geleceğinde yerinin olmamasını sağlama çabaları kapsamında ılımlı muhalefet unsurlarından Özgür Suriye Ordusu’nun çok güçlü bir destekçisi. Aynı zamanda da, PKK tarafından Türk halkına karşı girişilen terör eylemleri hakkında çok meşru kaygıları bulunuyor."

'PYD MÜCADELEYE ORTAK OLDU'

PYD'nin, Suriye'de IŞİD’e karşı mücadele yürüten koalisyon güçlerine ortak olduğunu da belirten Brennan, şöyle devam etti:

"Ortadoğu konusunda deneyime sahip biri olarak şunu söylemeliyim ki; Suriye bugüne kadar uğraştığım en karmaşık mesele, çünkü çok sayıda iç ve dış aktörler, çok sayıda hedefler var ve bunlar arasında sık sık gerilimler yaşanıyor. Bu bölgede her olan bitene dair Türkiye ile aynı görüşte miyiz, hayır değiliz. Türklerle aramızda anlaşmazlıklar olduğunda çok açık ve dürüst davranıyoruz, bize göre daha fazlasını yapmalılar. Onlar da elbette bizimle olan görüş ayrılıklarını ve Amerikan hükümetinin attığı bazı adımlara itirazlarını ifade ettiler ancak yakın ortaklar ve müttefikler böyledir, aralarında açık diyalog olur, Türklerle düzenli temas halindeyiz, birlikte yakın çalışıyoruz."

'SUUDİ ARABİSTAN İÇİN ÇOK CİDDİ TEHDİT'

CIA Başkanı Brennan, Suudi Arabistan’daki son saldırıların IŞİD’in izlerini taşıdığını ve örgütün Suudi krallığına çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu da kaydetti.

Brennan ayrıca, Avrupa ülkelerinin teröre karşı mücadelede doğru yolda olduğunu ancak istihbarat kurumları arasında daha yakın etkileşim sağlanarak bu alandaki çabaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Haberin tamamı