AB '18 bin' dedi 798 mülteci aldı

AB ile Türkiye arasında düzensiz göçü önlemek amacıyla yapılan anlaşmanın ilk sonuçları ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AB ile Türkiye'nin geçtiğimiz mart ayında vardıkları mutabakatın üç aylık bilançosu açıklandı. Bilanço, anlaşmanın bekleneni vermediği gözler önüne sererken AB'nin Türkiye'den öngörülenden çok daha az sayıda Suriyeli sığınmacıyı kabul ettiğini ortaya koyuyor.

294'ÜNÜ ALMANYA KABUL ETTİ

DW Türkçe’nin Almanya'da yayımlanan Rheinische Post gazetesinden aktardığı habere göre, mutabakatın yürürlüğe girmesinden bu yana AB Türkiye'den sadece 798 Suriyeli sığınmacı kabul etti. Bu dönemde AB'ye alınması beklenen Suriyeli sığınmacı sayısının 18 bin dolayında olması öngörülüyordu. AB'ye gelen 798 sığınmacıdan 294'ünün Almanya'ya kabul edildiği bildirildi. Gazetenin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, son gelen 135 kişilik grubun çoğunlukla Almanya'da yakınları olan kişilerden oluştuğu, bir sonraki büyük grubun ise ay sonunda beklendiği aktarıldı. AB mutabakat kapsamında Türkiye'den toplam 72 bin dolayında sığınmacının kabul edilebileceğini duyurmuştu.

'GEÇİŞLER ENGELLENDİ KRİZ HAFİFLEDİ'

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, önceki haftalarda yaptığı açıklamada, Almanya için mülteci krizinin büyük ölçüde hafiflediğini söylemişti. Bakan, Batı ve orta Avrupa ülkelerine neredeyse hiç mülteci gelmediğini belirterek bunun nedeninin Balkan rotasının kapalı olması ve Türkiye'nin de mültecilerin Yunanistan'a geçişini engellemesi olduğunu ifade etti.

Haziran ayında Türkiye'nin yüksek eğitimli Suriyelilerin Türkiye'den çıkmasına izin vermediği yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Alman haber portalı Spiegel Online'ın haberine göre, Türkiye mayıs ayında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne yüksek eğitimli Suriyelilerin 'bire karşı bir' mekanizmasına tabi tutulmayacağını bildirdi. Normalde mültecilerin yeniden yerleştirilmesine BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin karar vediğine dikkat çekilen haberde, Türk hükümetinin bu konuda ilk kararı verecek yetkiyi elinde bulundurduğu vurgulandı.

ON BİNLERCE İLTİCA BAŞVURUSU YAPILDI

AB ile Türkiye arasında varılan anlaşma doğrultusunda, Türkiye Yunan adalarına izinsiz geçiş yapan sığınmacıları geri almayı taahhüt etmişti. AB de geri kabul edilen her Suriyeli sığınmacı karşılığında, bir Suriyeli sığınmacının AB'ye yasal yollardan kabul edilmesi sözü vermişti. Ancak ortaya çıkan bilançoya göre, Yunan adalarına kaçak geçen sığınmacılardan sadece 468'i Türkiye'ye geri gönderildi.

Yunanistan'da halihazırda on binlerce sığınmacının iltica başvurusunda bulunduğu ve başvurularının neticelenmesini beklediği kaydediliyor. Sığınmacılar, iltica başvuruları sonuçlanana kadar Türkiye'ye iade edilemiyor.