IŞİD elindeki toprakların yüzde 25'ini kaybetti

Irak ve Suriye'de 90 bin kilometrekarelik alanı kontrol eden IŞİD son 18 aydaki çatışmalarda önemli kayıplara uğradı. IŞİD'in Temmuz 2016 itibariyle 68 bin kilometrekarelik alanı elinde tuttuğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de YPG'nin Menbiç  operasyonu, Irak'ta ise ordunun Felluce'de kontrolü yeniden sağlaması üzerine IŞİD önemli toprak kayıplarına uğradı. ABD merkezli araştırma şirketi IHS, IŞİD'in Irak ve Suriye'de son 18 ayda topraklarının dörtte birini kaybettiğini, 2016 yılının başından bu yana da toprak kaybının yüzde 12 olduğunu açıkladı.

Pazar günü yayımlanan rapora göre, 2014'te 'hilafet' ilan ettiğini duyuran IŞİD, 2015 yılı Ocak ayında Suriye ve Irak'ta 90 bin 800 kilometre kare toprağa sahipti. IŞİD'in 4 Temmuz 2016 tarihi itibariyle kontrolü altındaki bölgelerin ise 68 bin 300 kilometre kare olduğu bildirildi.

KİMLER SAVAŞIYOR

Suriye'de IŞİD'e karşı savaşanlar arasında Suriye ordusu, YPG ve Arap-Kürt ittifakları ile diğer muhalif gruplar bulunuyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Irak'ta da ordunun yanı sıra İran destekli Şii milisler ve IŞİD karşıtı koalisyon güçleri örgüte karşı ilerleme kaydetmiş durumda.

Suriye'de IŞİD, Türkiye'ye ana ikmal yolu üzerinde bulunan Menbic kentinde kuşatıldı. Mart ayında Suriye'de antik kent Palmyra IŞİD'in elinden geri alınırken, haziran ayında da Irak'ta Felluce yeniden ordunun kontrolüne geçti. IŞİD, 2015 yılında da Suriye-Türkiye sınırında kilit öneme sahip sınır şehri Tel Abyad'ı ve Irak'ta Ramadi'yi kaybetmişti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, mayıs ayında IŞİD'in Irak'ta topraklarının yüzde 45'ini yitirdiğini, Suriye'de ise yüzde 16 ila 20 arasında kaybı olduğunu duyurmuştu.

KENT SALDIRILARINA ODAKLANABİLİR

IHS'nin üst düzey analistlerinden Columb Strack, toprak kayıplarının IŞİD'in 'yönetim projesinin başarısız olduğuna' işaret ettiğini söyledi ve örgütün şehir merkezlerinde saldırılara öncelik verdiğini ifade etti.

Haberin tamamı

Etiketler Suriye Irak IŞİD YPG